Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa Centrală şi de Est

Autor: Paul Comşa

14.09.2011, 00:01 46

Guvernul Ungariei vrea să returneze companiilor 250 mld. forinţi (882 mil. euro) proveniţi din TVA fără a utiliza rezervele bugetare, potrivit ministrului ungar al economiei, citat de Bloomberg. Măsura va fi finanţată exclusiv din activele deţinute de stat şi a fost impusă de Curtea Europeană de Justiţie ca urmare a nerespectării de către Ungaria a directivei privitoare la TVA.

În Bulgaria, vânzările de noi automobile au crescut cu 20% în primele opt luni ale lui 2011 comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie Sofia Echo. Între ianuarie şi august, bulgarii au achiziţionat 14.086 de automobile, 851 de autobuze şi camioane şi 279 de motociclete. Mărcile cele mai căutate au fost Volkswagen, cu o cotă de piaţă de 11%, urmată de Ford (9,02%) şi Toyota (8,61%).

Miliardarul polonez Zygmunt Solorz-Zak nu va vinde Invest-Bank, scrie Warsaw Business Journal. "Nu voi vinde Invest-Bank deoarece cred că are potenţial. O voi transforma într-o bancă online cu servicii de retail", afirmă el. Transformarea va avea loc după ce Oficiul concurenţei şi al protecţiei consumatorilor din Polonia va aproba achiziţia Polkomtel de către Cyfrowy Polsat.

RWE Transgas, unitatea din Cehia a grupului german RWE, a anunţat că a suspendat construirea unei centrale termoelectrice lângă Praga, scrie Thomson Reuters. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, grupul german se va concentra pe dezvoltarea de proiecte în Polonia şi Turcia, dar va putea reveni oricând asupra deciziei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO