Business Internaţional

Stiţi care sunt principalele monede în care se vor realiza tranzacţiile comerciale? Yuanul şi yenul

Stiţi care sunt principalele monede în care se vor realiza tranzacţiile comerciale? Yuanul şi yenul

Foto: AFP

Autor: Paul Comşa

28.12.2011, 14:01 873

China şi Japonia vor promova folosirea monedelor proprii în schimburile comerciale şi fluxurile de investiţii dintre cele două ţări, conform unui acord simbolic care consolidează rolul yuanului chinezesc la nivel mondial şi sugerează că guvernul de la Tokyo a acceptat tacit că yuanul, şi nu yenul, va fi în viitor moneda dominantă în Asia, scrie Financial Times.

Analiştii apreciază că pactul monetar este doar unul din paşii pe care Beijing îi face pentru a-şi întări moneda şi că statutul dolarului de principală valută a lumii este tot mai ameninţat, mai ales în Asia. Săptămâna trecută, alte două state asiatice, Thailanda şi Pakistan, au anunţat că vor cumpăra 70 mld. yuani, respectiv 10 mld. yuani, prin intermediul operaţiunilor de swap valutar.

"Este o măsură simbolică. Înainte Japonia a încercat să promoveze yenul ca monedă principală pentru schimburile comerciale din Asia, deci iniţiativa va fi cu siguranţă sprijinită de guvernul chinez", consideră Shen Jianguang, economist al companiei de investiţii Mizuho Securities.

Guvernele celor două economii au motivat decizia de a susţine utilizarea celor două monede prin necesitatea de a diminua costurile şi riscurile la care sunt expuse companiile asiatice şi de a reduce dependenţa faţă de dolar, principala monedă de schimb între cele două ţări. În plus, Japonia s-a angajat să cumpere obligaţiuni chinezeşti în valoare de 10 mld. dolari şi pentru prima oară în istorie va deţine yuani în rezervele sale valutare, dominate în prezent de dolari.

"Japonia pare să recunoască implicit că va fi o singură monedă asiatică dominantă şi aceea nu va fi yenul", a afirmat profesorul Barry Eichengreen de la Universitatea din California, citat de The Wall Street Journal.

Acordul transformă profund relaţia dintre cele două state care au avut în trecut numeroase dispute teritoriale. Deşi comerţul dintre China şi Japonia a explodat în ultimii ani, schimburile valutare dintre yuan şi yen au fost atât de rare încât nu există statistici oficiale care să măsoare aceste fluxuri monetare. Companiile chinezeşti importă mărfuri din Japonia folosind dolari, în timp ce importatorii japonezi schimbă yenii în dolari atunci când achiziţionează produse chinezeşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO