Business Internaţional

Străinii, în special americanii şi britanicii, se înghesuie să-şi cumpere case de vacanţă pe insulele greceşti

Străinii, în special americanii şi britanicii, se...
04.08.2015, 00:05 5434
 

Cererea pentru locuinţe de vacanţă pe cele mai populare insule greceşti, Myconos şi Santorini, a rămas, în pofida crizei financiare din ţară, uriaşă mulţumită aproape exclusiv cumpărătorilor străini care profită de schimbul valutar favorabil. Printre cei mai activi cumpărători sunt cetăţeni britanici şi americani, scrie publicaţia grecească Kathimerini.

„Diferenţele faţă de restul pieţei este atât de mare încât uneori ne întrebăm dacă aceste lucruri se întâmplă în Grecia sau în altă ţară”, spune un agent imobiliar.Deprecierea euro în raport cu dolarul american şi lira sterlină face piaţa imobiliară grecească atractivă în special pentru cumpărătorii americani şi britanici.

Ei profită nu doar de reducerea considerabilă a preţurilor locuinţelor de vacanţă, care sunt mai ieftine cu 40-50% faţă de 2008, an de boom economic, dar şi de creşterea notabilă a puterii lor de cumpărare (de aproximativ 20%) cauzată de diferenţele de curs valutar. Preţurile locuinţelor de vacanţă din insulele Ciclade au scăzut cu 3% în prima jumătate a anului şi cu 10,4% anul trecut, potrivit unui studiu efectuat de Geoaxis. Dacă din calcul sunt excluse insulele Myconos şi Santorini, scăderea este şi mai mare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO