Business Internaţional

Strategii de business IKEA: Pe români i-a atras cu chifteluţe suedeze, pe chinezi îi lasă să tragă un pui de somn la amiază

Strategii de business IKEA: Pe români i-a atras cu chifteluţe suedeze, pe chinezi îi lasă să tragă un pui de somn la amiază

Autor: Radu Racu

22.10.2010, 11:33 209

Dacă mergi la un magazin IKEA din Beijing la amiază vei întâlnizeci de părinţi cu copii în braţe care caută pătuţuri potrivite. Nuca să le cumpere ci pentru a-şi culca copii pentru amiază acolo.Sâmbătă după-amiază e cea mai proastă zi dacă vrei să-şi ieimobilă. Fiecare pat din magazinul de 43.000 de metri pătraţi esteocupat de oameni care trag un pui de somn sub aşternuturi.

Imaginea care poate irita orice proprietar de magazin europeanface parte din strategia celui mai mare retailer de mobilă din lumede a atrage clienţi în magazin, care mai devreme sau mai târziu vorîncepe şi să scoată bani din buzunar, scrie Bloomberg.

IKEA deţine cel mai mare magazin din Asia în China, şiintenţionează ca în următorii ani să-şi dubleze reţeaua de aici, încondiţiile în care prognozele arată o creştere de 17% a pieţei demobilă în ţara cu cea mai mare creşetere economică din lume.

"Ideea este că dacă te-ai obişnuit să vii la IKEA să mănănci ochifteluţă, un hot dog, să mai tragi un pui de somn timp de câţivaani, tot la IKEA te vei gândi când vrei să îţi cumperi o canapea",spune Ian Duffy, preşedintele diviziei din Asia a retaileruluisuedez. Politicile economice ale guvernului de la Beijing au scosdin sărăcie circa 300 de milioane de chinezi în ultimele decenii,conform datelor Euromonitor. Printre alte segmente, piaţa de mobilăa cunoscut o dezvoltare rapidă, fiind estimată anul acesta laaproape 30 de miliarde de dolari.

IKEA deţine 8 magazine în China şi vrea să mai deschidă altezece. Reţeaua retailerului suedez este formată din 300 de unităţila nivel mondial, din care un magazin şi în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO