Business Internaţional

Studiu: aproape 800 milioane de locuri de muncă, ameninţate la nivel mondial de roboţi

Studiu: aproape 800 milioane de locuri de muncă,...

Autor: Catalina Apostoiu

30.11.2017, 00:00 235

Până la 800 milioane de muncitori la nivel mondial s-ar putea vedea înlocuiţi de roboţi până în 2030, echivalentul a peste o cincime din forţa de muncă actuală la nivel mondial, scrie Bloomberg, citând un nou raport al diviziei de cercetare a McKinsey. Potrivit companiei de consultanţă, impactul va fi resimţit atât pe pieţele dezvoltate, cât şi pe cele emergente.

Operatorii de utilaje, muncitorii din sectorul fast-food şi angajaţii din back-office se numără printre cei care vor fi cel mai serios afectaţi în cazul dezvoltării accelerate a automatizării.

Chiar dacă avansul roboţilor ar fi mai puţin rapid, aproximativ 400 milioane de muncitori şi-ar putea pierde locul de muncă şi ar fi nevoiţi să-şi găsească unul nou în următorii 13 ani, relevă studiul. Vestea bună este că aceştia vor găsi poziţii noi, dar va trebui să dobândească competenţe noi. Poziţiile noi includ specialişti în tehnologie şi chiar şi grădinari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO