Business Internaţional

SUA au 50 de bombe nucleare în Turcia, la baza militară blocată în timpul puciului. Mai sunt în siguranţă acolo?

SUA au 50 de bombe nucleare în Turcia, la baza militară...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.07.2016, 00:04 2779

Într-un joc de-a telefonul fără fir în presa occidentală a apărut ieri o interpretare a unui mesaj al secretarului de stat american John F. Kerry cum că acesta ar fi avertizat că reacţia Turciei la lovitura de stat ratată poate pune în pericol statutul acestei ţări de membru al NATO.

Ambasada SUA din Turcia a respins această inter­pretare a unor remarce făcute de Kerry ziarului turcesc Daily Sabah.

Reacţia promptă subliniază statutul special pe care Turcia îl are în jocurile de putere ale SUA şi ale NATO în est şi în Orientul Mijlociu. 

La baza militară aeriană Incirlik, închisă după ce guvernul turc a susţinut că a fost folosită de pucişti, există 50 de bombe atomice B61, scrie The Guardian. Turbulenţele recente din Turcia ridică întrebări privind siguranţa celui mai mare arsenal nuclear american staţionat în Europa. Blocarea bazei Incirlik demonstrează cât de vulnerabilă este aceasta.

Baza adăposteşte cea mai mare facilitate de stocare a armelor nucleare a NATO. Sâmbătă dimineaţa, ambasada americană din Ankara a emis „un mesaj de urgenţă pentru cetăţenii americani“ în care avertiza că a fost întreruptă alimentarea cu energie a bazei Incirlik şi că „autorităţile locale refuză accesul la bază şi ieşirile din aceasta“, scrie The New Yorker. Incirlik a trecut pe generatoarele de urgenţă. Aeronavelor  militare americane staţionate acolo li s-a interzis să decoleze sau să aterizeze. Gradul de alertă a fost ridicat la fpcon Delta (cel mai mare posibil), declarat atunci când are lor un atac terorist sau când unul este iminent. Duminică, comandantul bazei, generalul Bekir Ercan Van, şi alţi ofiţeri turci de la Incirlik au fost reţinuţi pentru că ar fi sprijinit lovitura de stat. Baza, aflată la 110 kilometri de graniţa cu Siria, este folosită de aviaţia militară americană în războiul contra ISIS.

„Cred că principala lecţie este aceea că beneficiile depozitării armelor nucleare în Turcia sunt minime, dar riscurile au crescut semnificativ în ultimii cinci ani“, spune Hans Kristensen, expert în arme nucleare la federaţia oamenilor de ştiinţă americani. „Aş spune că starea securităţii din Turcia şi din zona bazei nu mai îndeplineşte standardele  pe care SUA ar trebui să le ceară pentru depozitarea armelor nucleare. Primeşti atâtea avertismente doar dacă urmează să se întâmple ceva serios. A venit timpul să retragem acele arme“.

Se crede că există în total 180 de bombe B61 în Europa - în Germania, Italia, Belgia, Olanda şi Turcia. Aceste arme tactice sunt moştenirea războiului rece şi sunt considerate ca depăşite.

Totuşi, în absenţa unui consens în NATO privind înlăturarea lor, armele rămân pe loc ca dovezi ale angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Europei. Recent, aceastea au fost alese pentru o modernizare scumpă în condiţiile în care politica de neproliferare de după războiul rece se erodează.

Lovitura de stat şi evenimentele de la Incirlik au ridicat întrebări şi despre rolul Turciei în NATO.

„Acestea spun multe despre capacitatea Turciei de a opera în coaliţie dacă nu se poate avea încredere în armata ei. Să ai comandanţi de aviaţie rebeli zburând în jurul Turciei poate crea multe scenarii pentru care NATO nu este pregătită“, spune Aaron Stein, analist la think tank-ul Atlantic Council. „Turcia este acum un aliat dificil, cu fundalul autocratic ieşind tot mai mult în evidenţă. Şi este instabilă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO