Business Internaţional

SUA au făcut o simulare secretă a unui atac al Israelului asupra Iranului. Rezultatul i-a "îngrijorat" pe generali

 SUA a făcut o simulare secretă a unui atac israelian asupra Iranului

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.03.2012, 14:40 10183

O simulare secretă efectuată luna aceasta pentru a evalua repercusiunile unui atac israelian asupra Iranului preconizează că atacul va conduce la un război regional amplu ce ar putea implica SUA şi ucide sute de americani, au declarat oficiali americani, relatează New York Times în ediţia online.

Oficiali citaţi de cotidian au declarat că acest "joc" nu a fost conceput ca o pregătire în vederea unei acţiuni militare, subliniind că rezultatele exerciţiului nu sunt singurele care sunt posibile într-un conflict în lumea reală. Însă simularea a produs temeri în rândul specialiştilor americani în planificare că ar putea fi imposibilă împiedicarea implicării Statelor Unite în orice fel de escaladare a unei confruntări cu Iranul, au apreciat aceşti oficiali.

Potrivit cotidianului, rezultatele "jocului" l-au îngrijorat pe generalul James Mattis, comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, Golful Persic şi Asia de Sud-Vest, care a spus echipei sale că o primă lovitură israeliană pare să aibă consecinţe dezastruoase asupra regiunii şi forţelor americane staţionate acolo.

Citiţi şi

China îşi întăreşte armata "pentru a putea câştiga războaie locale". Comparaţie între forţele armate ale Chinei şi SUA

Cele mai scumpe arme din lume în 2012. GALERIE FOTO

Riscurile pentru livrările de petrol la nivel mondial sunt la fel de mari ca în anii '70

Simularea de două săptămâni, intitulată "Internal Look", a avut la bază un scenariu potrivit căruia Statele Unite sunt atrase în conflict după ce rachete iraniene lovesc o navă US Navy în Golful Persic, ucigând aproximativ 200 de americani, potrivit unor oficiali familiari cu exerciţiul. Statele Unite se răzbună, în acest scenariu, efectuând propriile lovituri asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

Atacul iniţial israelian a fost evaluat producând o întârziere a programului nuclear iranian de aproximativ un an, iar loviturile americane ulterioare nu cu mai mult de alţi doi ani. Însă experţi de la Pentagon au declarat că arsenalul american de bombardiere cu rază lungă de acţiune, avioane de realimentare şi rachete precise ar putea produce mult mai multe pagube programului iranian, în cazul în care preşedintele Barack Obama decide represalii la scară largă.

Exerciţiul a fost special conceput pentru a testa comunicaţiile militare interne şi coordonarea între personalul Pentagonului din Tampa (Florida), unde se află Centrul de Comandă, şi cel din Golful Persic, după lovitura israeliană. Însă exerciţiul a fost conceput pentru a evalua o potenţială situaţie de urgenţă în lumea reală. În final, "jocul" a relevat natura imprevizibilă şi necontrolabilă a unei lovituri israeliene şi unei contralovituri iraniene, au subliniat sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO