Business Internaţional

SUA avertizează Coreea de Nord privind "provocarea" nucleară, după repornirea reactorului Yongbyon

SUA avertizează Coreea de Nord privind "provocarea"...

Autor: Raluca Manga

16.09.2015, 16:21 167

Agenţia de presă KCNA a transmis că statul nord-coreean îşi îmbuntătăţeşte armele nuclare "în calitate şi cantitate", adăugând că este pregătit să facă faţă ostilităţii americane cu "arme nucleare în orice moment". Cu toate acestea, experţii spun că informaţiile despre capacităţile nucleare ale Coreei de Nord sunt neclare.

Reactorul de la Yongbyon a fost închis în 2007, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unui ajutor, însă autorităţile de la Phenian au promis că vor reporni reactorul în 2013, ca urmare a celui de-al treilea test nuclear şi în mijlocul unor tensiuni puternice regionale. Reactorul a fost sursa de plutoniu pentru programul de arme nucleare al Coreei de Nord. Experţii sunt de părere că, atunci când va fi complet operaţional, reactorul Yongbyon ar putea produce într-un an plutoniu cu care s-ar putea fabrica o bombă.

O comisie de experţi americani a transmis la începutul acestui an că imagini din satelit au sugerat faptul că activitatea a început la complexul Yongbyon, însă anunţul de marţi a fost prima confirmare oficială din partea Coreei de Nord asupra acestui fapt.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, comunitatea internaţională nu va accepta Coreea de Nord ca stat nuclear. "Vom relua apelul nostru că statul nord-coreean ar trebui să se abţină de la provocări iresponsabile care agravează tensiunea regională şi în schimb, ar trebui să se concentreze pe îndeplinirea obligaţiilor internaţionale şi a angajamentelor", a spus acesta.

Discuţiile între Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia şi Rusia, având scopul să oprească programul nuclear nord-coreean, au stagnat din 2009.

Phenianul susţine că a creat un dispozitiv suficient de mic pentru a se potrivi pe focosul nuclear al unei rachete, pe care ar putea-o lansa asupra duşmanilor, însă oficiali americani au pus la îndoială această afirmaţie.

Coreea de Nord a lansat ameninţări agresive împotriva vecinilor ei şi a Satelor Unite înainte, care deseori coincideau cu momentul în care se desfăşurau exerciţii comune militare între forţele Coreei de Sud şi SUA.

Statul nord-coreean se află tehnic în război cu statul sud-coreean, întrucât Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO