Business Internaţional

SUA, exportator de petrol şi gaze, presează Germania să renunţe la un gazoduct care i-ar aduce combustibil din Rusia. Germania ripostează

SUA, exportator de petrol şi gaze, presează Germania...

Autor: Catalina Apostoiu

21.05.2018, 00:04 726

Preşedintele american Donald Trump cere Germaniei să frâneze un acord major în sectorul gazelor cu Rusia pentru evitarea unui război comercial transatlantic. SUA ameninţă cu sancţiuni dacă proiectul Nord Stream 2 va fi dus mai departe, însă Germania răspunde că totul are legătură cu interesele americanilor privind piaţa energiei, în condiţiile în care aceştia au devenit exportatori majori de petrol şi gaze de şist.

Potrivit unor oficiali germani, americani şi europeni citaţi de Wall Street Journal, Trump a transmis cancelarului german Angela Merkel că Germania ar trebui să renunţe la sprijinul pentru Nord Stream 2, gazoductul care ar dubla o conductă deja existentă care  aduce în mod direct gaze din Rusia via Marea Baltică, pentru ca SUA să lanseze negocieri cu Uniunea Europeană privind un nou acord comercial. Ministrul german al economiei Peter Altmaier a spus că Europa îşi va apăra interesele dacă SUA face prioritare propriile interese în dauna celor ale altora.

Noile presiuni exercitate de Casa Albă reflectă tacticile dure adoptate în ultima vreme de aceasta cu privire la comerţ, tactici care au sporit tensiunile dintre Europa şi SUA.

Intensificând şi mai mult tensiunile, Sandra Oudkirk, diplomat american, a declarat în Berlin că fiind un proiect energetic rus, Nord Stream ar putea fi supus unor sancţiuni americane, punând în pericol orice companie care participă în cadrul acestuia.

Statele Unite se opun proiectului pentru că acesta va spori dependenţa Europei de Rusia cât priveşte livrările de gaze, dar şi din motive de securitate, a declarat Sandra Oudkirk, potrivit Bloomberg.

Ameninţările la adresa Nord Stream, care a divizat statele est şi vest-europene, ar putea afecta companii din Austria, Franţa, Germania şi Olanda.

Royal Dutch Shell, divizia Wintershall a BASF, Uniper, OMV şi Engie au convenit să ofere Gazprom finanţare pentru proiect.

Diplomata americană a catalogat în acelaşi timp drept „false“ acuzaţiile că SUA se opun gazoductului pentru a se asigura că Europa va deveni o piaţă pentru exporturile sale de gaze naturale lichefiate.

O astfel de acuzaţie a fost lansată de ministrul german al economiei Peter Altmaier. Acesta a apărat ferm proiectul gazoductului, arătând că  Washingtonul încearcă să blocheze gazoductul ruso-german pentru a-şi consolida propriile exporturi, potrivit Reuters.

„Caută pieţe, ceea ce putem înţelege, şi pot ajunge uşor aici. Dar gazele americane sunt mult mai scumpe decât gazele furnizate prin gazoducte, astfel că blocarea Nord Stream nu va garanta exporturile“, a declarat ministrul german.

Acesta a adăugat că Europa va răspunde ferm faţă de orice încercări ale SUA de a-şi plasa propriile interese economice înaintea celor ale partenerilor. „SUA sunt prietenii şi partenerii noştri, şi vrem să ne apărăm valorilor comune. Dar dacă este America pe primul lor şi-şi vor pune interesele economice înaintea celor ale celorlalţi, atunci trebuie să se aştepte ca Europa să-şi definească propriile interese şi să lupte pentru ele“.

Şi Kremlinul a reacţionat imediat, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov declar-nd că „americanii încearcă pur şi simplu să-şi promoveze proprii producători de gaze“, potrivit relatează Wall Street Journal.

Revenind la nemţi, deşi Merkel nu a renunţat la sprijinul pentru gazoduct, aceasta a declarat că UE a convenit în cadrul unui summit recent să ofere SUA o „cooperare mai strânsă“ în sectorul gazelor în schimbul unei scutiri permanente de la tarifele din sectorul oţelului şi aluminiului.

Mai multe administraţii americane au făcut presiuni asupra Europei, şi Germaniei în special, pentru crearea infrastructurii necesare pentru a primi livrări de GNL din SUA, o potenţială sursă de venituri însemnate pe o piaţă a energiei în creştere.

Gazele lichefiate din SUA ar fi considerabil mai scumpe decât gazele ruseşti livrate prin gazoducte. Potrivit unui oficial UE, gazele ruseşti ar fi cu cel puţin 20% mai ieftine.

Un oficial al Casei Albe a declarat că Trump a discutat despre Nord Stream 2 şi tarife cu cancelarul german în timpul întâlnirilor lor, dar nu au legat niciodată cele două probleme. „Sunt două subiecte separate“, a declarat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO