Business Internaţional

SUA în acordul nuclear: Trump şi-a prezentat condiţiile pentru semnarea unui nou acord. Americanii „preferă semnarea unui nou tratat”

SUA în acordul nuclear: Trump şi-a prezentat...

Autor: Mihai Draghici

21.05.2018, 18:23 455

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a prezentat luni o serie de condiţii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somând regimul islamist de la Teheran să renunţe la "comportamentul negativ" şi ameninţând cu sancţiuni dure.

Mike Pompeo a prezentat o serie de "solicitări fundamentale", subliniind că Administraţia de la Washington "preferă semnarea unui tratat", cu Iranul, în contextul în care preşedintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.

Secretarul de Stat american a avertizat că Statele Unite "vor aplica presiuni financiare fără precedent asupra regimului din Iran" dacă nu va aplica solicitările SUA. "S-ar putea ajunge la cele mai puternice sancţiuni din istorie", a atras atenţia Mike Pompeo, citat de cotidianul Financial Times şi de BBC.

Printre condiţiile formulate de Statele Unite se numără renunţarea de către Iran la activităţile de îmbogăţire a uraniului şi de procesare a plutoniului, precum şi "acces la toate instalaţiile nucleare".

Şeful diplomaţiei americane a ameninţat că Statele Unite vor "zdrobi" agenţii secreţi iranieni şi militanţii mişcării şiite Hezbollah, în întreaga lume.

"După cum a spus preşedintele Donald Trump acum două săptămâni, este dispus, este pregătit să negocieze un nou acord. Dar obiectivul nu este acordul, ci protejarea poporului american", a insistat Mike Pompeo.

Şeful diplomaţiei americane a îndemnat ţările din cadrul Uniunii Europene, precum şi Australia, India, Japonia şi Arabia Saudită să susţină strategia Statelor Unite de exercitare a presiunilor asupra Iranului. "Le cer aliaţilor SUA să ni se alăture în solicitarea adresată Administraţiei din Iran de a fi mai responsabilă", a subliniat Pompeo.

Specialiştii sunt sceptici că Iranul va accepta noile condiţii impuse de Statele Unite. "Planul este total nerealist, un vis - Iranul este îndemnat să se predea unilateral", afirmă Barbara Slavin, analist la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

Preşedintele SUA, Donald Trump, a somat Iranul să revină la negocieri, ameninţând că, în caz contrar, "se va întâmpla ceva", iar eventuala reluare a activităţilor atomice va fi urmată de consecinţe grave. Donald Trump a anunţat la începutul lunii mai retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat în anul 2015 de marile puteri cu Iranul. Rusia, Uniunea Europeană şi Iranul au anunţat că vor menţinerea Acordului atomic. Însă Donald Trump a declarat că regimul de la Teheran este obligat să revină la masa negocierilor, în caz contrar ameninţând cu efecte grave. Referindu-se la atitudinea regimului de la Teheran, care nu vrea renegocierea Acordului, Donald Trump a afirmat: "Vor negocia ori se va întâmpla ceva. Şi sper că nu va fi cazul". Întrebat ce va face dacă Teheranul va relua activităţile nucleare, Donald Trump a ameninţat: "Iranul va afla; eu aş sfătui Iranul să nu relanseze programul nuclear; i-aş sfătui cu tărie. Dacă vor face acest lucru, vor exista consecinţe grave", a avertizat Donald Trump.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, preşedintele SUA, Donald Trump, semnalase în mod repetat intenţia de a nu prelungi participarea SUA la acest tratat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO