Business Internaţional

SUA, noul paradis fiscal preferat al lumii bogate

SUA, noul paradis fiscal preferat al lumii bogate

Autor: CătăIina Apostoiu

28.01.2016, 00:03 4427
După ce au acuzat ani la rând alte ţări că îi ajută pe americanii bogaţi să-şi ascundă banii peste hotare, Statele Unite sunt acum pe cale să devină un adevărat paradis fiscal pentru străinii bogaţi, scrie Bloomberg.

Neaderând la noile standarde globale de raportare, Statele Unite creează o nouă piaţă „fierbinte“, devenind destinaţia preferată a banilor bogaţilor. Toată lumea, de la avocaţi londonezi la companii elveţiene, îi ajută acum pe cei bogaţi să-şi mute conturile din locuri ca Bahamas şi Insulele Virgine Britanice în Nevada, Wyoming şi Dakota de Sud. „Ce ironic, nu ce pervers, ca SUA, care a condamnat atât de dur băncile elveţiene, să devină jurisdicţia secretului bancar“, afirma recent Peter A. Cotorceanu, avocat la Anaford, o firmă de avocatură din Zürich.

Rothschild, instituţia financiară europeană cu o istorie de secole, a dechis o companie de trust în Reno, Nevada, transferând în prezent averile clienţilor străini avuţi din paradisuri ca Bermude, supuse noilor standard de raportare, către trusturi deţinute în Nevada, care nu se supun standardelor respective. Firma spune că operaţiunile sale din Reno oferă servicii familiilor din întreaga lume atrase de stabilitatea SUA şi că clienţii săi trebuie să dovedească faptul că respectă legile fiscale din ţările de origine. Trusturile sale, spun oficialii de la Rothschild, nu au fost create pentru a profita de faptul că SUA nu a adoptat noile standarde.

Alice Rokahr, preşedinte al Trident Trust, o altă entitate care transferă conturi din Elveţia în Dakota de Sud, şi alţi consultanţi spun că nevoia de discreţie este îndreptăţită. Conturile confidenţiale care ascund avuţia, fie că se regăsesc în SUA, Elveţia sau alte ţări, oferă protecţie împotriva răpirilor sau şantajului în ţările de origine ale deţinătorilor. Cei bogaţi se simt mai în siguranţă parcându-şi banii în SUA spre deosebire de alte locaţii percepute mai puţin sigure.

Nimeni nu se aşteaptă ca paradisurile fiscale să dispară în curând. Băncile elveţiene încă mai deţin active neraportate de deţinătorii de conturi în ţările de origine în valoare de aproximativ 1,9 mii de miliarde de dolari. De asemenea, nu este clar câte din cele aproape 100 de ţări şi alte jurisdicţii care au aderat la noile standarde, emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, le vor respecta.

Nu este nimic ilegal în faptul că băncile îi atrag pe străini să-şi parcheze banii în SUA cu promisiuni de confidenţialitate atâta timp cât acestea nu-i ajută voit pe aceştia să evite taxele. Totuşi, SUA rămân unul din puţinele locuri unde consultanţii promovează în mod activ conturile care nu vor fi cunoscute de autorităţile din alte ţări.

Timp de decenii, Elveţia a fost capitala mondială a conturilor bancare secrete, însă acest lucru s-ar putea schimba. În 2007, bancherul Bradley Birkenfeld de la UBS Group a dezvăluit că firma sa ajută clienţii americani să evite plata taxelor prin intermediul unor conturi nedeclarate offshore. Băncile elveţiene au plătit scump. Peste 80 de bănci elveţiene au plătit penalităţi şi amenzi de aproximativ 5 miliarde de dolari Statelor Unite.

SUA au acţionat hotărât pentru a pune capăt unor astfel de practice, adoptând în 2010 legea Foreign Account Tax Compliance Act, sau Fatca, care cerea firmelor financiare să dezvăluie conturile străine deţinute de cetăţenii americani.

Inspirată de Fatca, OCDE a venit cu standarde şi mai dure pentru a ajuta alte ţări să-i identifice pe evazionişti.

Dintre ţările cărora OCDE le-a cerut să adere la noile standarde, numai câteva, printre care şi SUA, au refuzat.

Trezoreria americană nu a avansat niciun fel de scuză pentru această decizie. Pentru consultanţii financiari, aceasta este o oportunitate uriaşă de business. Într-o prezentare, un oficial al Rothschild scria că “SUA reprezintă cel mai mare paradis fiscal al lumii”.

Trezoreria americană propune acum standarde similare cu cele ale OCDE pentru conturile deţinute de străini în SUA, însă propuneri asemănătoare s-au lovit în trecut de opoziţia Congresului controlat de republicani şi industriei bancare.

Trezoreria nu este îngrijorată numai de străinii care evită plata taxelor din ţara de origine, ci şi de posibilitatea ca intrările masive de capital în conturile secrete să devină un nou canal pentru spălarea de bani. Fonduri ilicite de cel puţin 1,6 mii de miliarde de dolari sunt spălate prin intermediul sistemului financiar mondial în fiecare an, potrivit unei estimări a ONU.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO