Business Internaţional

SUA: Siria foloseşte crematorii umane pentru a ascunde dovezile crimelor în masă ale regimului Assad

SUA: Siria foloseşte crematorii umane pentru a ascunde...

Autor: Mircea Olteanu

16.05.2017, 08:33 94

Autorităţile SUA estimează că aproximativ 50 de deţinuţi sunt executaţi prin spânzurare în fiecare zi la închisoarea militară Saydnaya, aflată la nord de Damasc. Multe dintre cadavre sunt incinerate pentru "ascunde scara crimelor în masă", a declarat Stuart Jones, adjunct în funcţie al secretarului de Stat, care conduce Biroul pentru Orientul Apropiat din cadrul Departamentlui de Stat.

Washingtonul a publicat şi imagini din satelit care arată o clădire din incinta închisorii despre care se crede că ar fi folosită drept crematoriu.

Acuzaţiile lansate de autorităţile americane sunt similare cu cele cuprinse într-un raport al organizaţiei Amnesty International, care în luna februarie estima că până la 13.000 de oameni au fost executaţi prin spânzurare de regimul sirian în decurs de patru ani, iar cadavrele acestora ar fi fost depozitate în gropi comune.

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a reiterat că Adninustraţia Trump consideră că viitorul Siriei "ar trebui să fie decis de sirieni în urma unui proces credibil şi transparent", însă a sugerat că un astfel de viitor ar fi "inimaginabil" dacă Assad rămâne la putere cu "sprijinul aparent necondiţionat al Rusiei şi Iranului".

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să pornească într-un turneu în Orientul Mijlociu, unde se va întâlni cu liderii mai multor state din regiune care de-a lungul timpului au cerut Washingtonului să se implice mai mult în chestiunea războiului civil din Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO