Business Internaţional

SUA somează Rusia să retragă "imediat" convoiul din Ucraina

SUA somează Rusia să retragă "imediat" convoiul din...

Autor: Gaidau Ion

23.08.2014, 00:05 299

Departamentul american al Apărării somează Rusia să retragă "imediat" convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev, ameninţând cu noi sancţiuni.

"Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia", a declarat, potrivit AFP, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Rusia trebuie să retragă imediat aceste vehicule şi personalul de pe teritoriul Ucrainei", a adăugat Kirby, ameninţând Moscova cu noi sancţiuni internaţionale.

"Rusia nu poate trimite vehicule, persoane sau mărfuri în Ucraina, oricare ar fi forma acestui convoi umanitar sau sub niciun alt pretext, fără permisiunea Kievului", precizează oficialul american.

Camioane din "convoiul umanitar" rus au traversat, vineri, frontiera, intrând pe teritoriul ucrainean. Moscova a anunţat că a decis să trimită convoiul către Lugansk, în estul Ucrainei, apreciind că toate "pretextele" pentru întârziere au fost epuizate. Potrivit unor surse locale, zeci de camioane ruse au ajuns deja în bastionul separatist Lugansk.

Trimiterea acestor camioane "constituie o încălcare a suveranităţii Ucrainei de către Rusia", a apreciat, la rândul său, Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

"Rusia trebuie să-şi retragă imediat vehiculele şi personalul din teritoriul ucrainean", a adăugat ea, ameninţând Moscova cu adoptarea de noi sancţiuni internaţionale.

"Rusia menţine o forţă militară considerabilă la frontiera cu Ucraina, capabilă să invadeze teritoriul ucrainean într-un interval foarte scurt de timp", a subliniat ea.

Moscova, a argumentat ea, "a tras de mai multe ori înspre teritoriul ucrainean şi trimite tot mai mulţi combatanţi şi echipament militar în Ucraina".

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a acuzat Rusia de "invazie directă". "Considerăm că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul Serviciului ucrainean de securitate.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, că orice altă întârziere a convoiului umanitar rus ar fi fost "inacceptabilă", conform unui comunicat al Kremlinului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO