Business Internaţional

SUA sunt la câteva zile distanţă de intrarea în incapacitate de plată

Preşedintele american Barack Obama (dr.) şi liderul republicanilor John Boehner negociază de luni bune un acord care să ducă la majorarea pragului de îndatorare

SUA sunt la câteva zile distanţă de intrarea în incapacitate de plată

Autor: Bogdan Cojocaru

26.07.2011, 00:06 2361

Divergenţele dintre republicani şi democraţi ar putea declanşapeste numai o săptămână, pe 2 august, un default al SUA, evenimentcare ar putea produce o catastrofă în sectorul bancar global şi ocriză economică mondială, dacă ţinem seama de avertizărilepreşe­dintelui SUA Barack Obama, scrie The Guardian.

După ce negocierile au intrat în impas din nou, liderii de laCasa Albă încearcă să îşi asigure creditorii că SUA nu vor intra înincapacitate de plată.

Secretarul de stat Hillary Clinton a reasigurat China, cel maimare deţinător străin de obligaţiuni ame­ricane, că politicieniiamericani vor reuşi să ajungă la un compromis, potrivitBloomberg.

De asemenea, secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner adeclarat că este de neconceput ca Statele Unite să nu îşi respecteobligaţiile de plată şi că are încredere că în Con­gres se vaajunge la un acord pentru majo­rarea limitei de înda­torare,notează AFP.

Pragul maxim de îndatorare, în prezent de 14.300 miliardedolari, a fost atins în luna mai. Trezoreria a avertizat că până pe2 august guvernul va rămâne fără resurse pentru onorarea unorobli­gaţii financiare pre­cum plata salariilor anga­jaţilor la statsau a dobânzilor obligaţiunilor, ceea ce va afecta imaginea SUA înochii investitorilor.

Deşi analiştii se aşteaptă la un acord de ultim moment înprivinţa plafonului datoriilor, acord care ar îndepărta pe termenscurt SUA de default, sunt şanse reduse ca democraţii şirepublicanii, cele două tabere din Congresul american, să ajungă lao înţelegere de durată până la următoarele alegeri din noiembrie2012, privind reducerea deficitului bugetar.

În această dispută, majorarea limitei de îndatorareeste folosită de republicani ca mijloc de "şantaj" pentru obţinereaunor concesii din partea demo­craţilor privind reduceri decheltuieli.

Marile agenţii de evaluare financiară Moody's, Standard &Poor's şi Fitch au pus presiune pe clasa politică americană,avertizând că vor retrograda ratingul SUA dacă nu se ajunge la unacord privind plafonul datoriei. În prezent însă, ridicareapragului de îndatorare nu este suficientă pentru ca SUA să-şipăstreze ratingul maxim "AAA", scrie agenţia de presă ThomsonReuters. Agenţiile vor retrograda calificativul dacă Congresul şiObama nu vin cu un plan credibil privind reducerea unei poveri adatoriilor în creştere.

Secretarul general al Casei Albe Bill Daley apreciază căbonitatea guvernului SUA a fost deja afectată de lipsa de unitate apoliticienilor. După un weekend cu discuţii neproductive, cele douătabere politice merg în continuare pe căi separate.

O propunere a republicanilor, promovată de preşe­dintele CamereiReprezentanţilor John Boeh­ner, prevede reducerea defi­citului cu1.200 de miliarde de dolari în zece ani şi ridicarea plafonului deînda­torare în două etape, una care ar per­mite guvernului să-şionoreze obligaţiile de plată până la finele anului, iar cealaltă înianuarie.

Democraţii susţin că ridicarea limitei datoriilor pentru doarşase luni va fi privită cu neîncredere de pieţele financiare şiinsistă pe o înţelegere care să crească plafonul imediat cu 2.700de miliarde de dolari, nivel suficient pentru ca guvernul să-şionoreze notele de plată până la finele lui 2012, potrivit The WallStreet Journal.

Disiparea speranţelor in­ves­titorilor că politicienii SUA vorputea ajunge la un compromis a afectat bursele asiatice, care auînregistrat luni scăderi cuprinse între 0,8% şi 2,3%, şi pe celeeuropene. Francul elveţian s-a apreciat, iar aurul a atins maximulistoric de 1.622,49 de dolari/uncie (52,17 dolari/gram). Cotaţiapetrolului destinat pieţei din SUA a coborât cu 88 de cenţi, la99,04 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO