Business Internaţional

SUA vor sa sustina piata activelor toxice cu bani privati

24.03.2009, 00:00 23

Secretarul trezoreriei americane Timothy Geithner a declarat ca singura modalitate prin care activele toxice pot fi eliminate din bilanturile contabile ale bancilor este reprezentata de colaborarea dintre stat si sectorul privat, chiar daca un asemenea acord survine intr-un moment in care bogatii de pe Wall Street sunt blamati atat de public, cat si de persoane de pe scena politica, scrie presa internationala.

Guvernul nu poate gasi singur cai de solutionare a crizei financiare, este de parere Geithner. „In opinia noastra, cea mai buna solutie pentru a depasi aceasta situatie cu bine este sa lucram alaturi de piete", a mai spus el. „Nu vrem ca guvernul sa fie cel care sa isi asume toate riscurile. Vrem ca sectorul privat sa colaboreze cu noi", a declarat oficialul american.
Administratia Obama a anuntat la inceputul saptamanii un plan detaliat ce priveste extinderea liniei de ajutor de 700 mld. dolari (525 mld. euro), menita sa salveze sistemul financiar, care se va baza pe atragerea investitorilor privati spre a cumpara activele toxice ce impovareaza registrele contabile ale bancilor.
Programul de investitii public-privat anuntat de Geithner tinteste ca in final investitorii privati alaturi de Trezoreria Statelor Unite, de banca centrala si de Corporatia Federala de Asigurare a Depozitelor sa cumpere active toxice de 500 pana la 1.000 de miliarde de dolari (375 mld. euro - 750 mld. euro).
Secretarul trezoreriei a creionat o abordare ce va utiliza pana la 100 de miliarde de dolari (75 mld. euro) din fondurile puse la dispozitie pentru iesirea din criza, pentru a anima fondurile de investitii sa achizitioneze si bancile sa se „desparta" de titlurile de valoare greu tranzactionabile si de creditele neperformante care au condus la inasprirea conditiilor de creditare, si intr-un final la disparitia surselor de finantare.
„Prin infiintarea unei piete pentru aceste active, a unei piete inexistente in acest moment, acest program va ajuta la aprecierea valorii activelor, la relansarea procesului de creditare si la reducerea incertitudinii ce vizeaza amploarea pierderilor inregistrate in bilantul contabil al bancilor", a marturisit Geithner. „Ca urmare a vanzarii acestor active, bancile vor putea obtine mai usor capital privat."
Consilierii de la Casa Alba au declarat ca sunt increzatori ca investitorii privati vor accepta acest plan, ce va incerca sa ii convinga pe acestia sa intre intr-un parteneriat cu guvernul.
Planul este asteptat sa ofere subventii generoase, sub forma unor rate reduse ale dobanzii, pentru a facilita achizitia de ipoteci neperformante si active ce apartin institutiilor financiare si care au legatura cu acestea.
Activele vor fi vandute prin licitatie, catre cel care ofera cel mai mare pret, astfel incat sa fie protejati contribuabilii. Acestia din urma vor putea culege roadele acestui plan - alaturi de investitori, precum fonduri de hedging si firme de private equity - daca investitiile se dovedesc in final profitabile.
Aceasta incercare este parte integranta a unui plan mai amplu pus la punct de Geithner, intr-o incercare se a stabiliza sistemul financiar prin injectarea de noi fonduri in banci, relansarea procesului de creditare, in special imprumuturile pentru consum si pentru companii mici si mijlocii, si ajutorarea unor proprietari aflati in imposibilitatea de a-si achita ratele pentru ipoteca. Acest plan vine intr-un moment nepotrivit, scena americana fiind marcata de tensiunile ce au la baza bonusurile uriase platite de AIG angajatilor de top.
Christina Romer, presedintele Consiliului Economic de la Casa Alba, a declarat ca investitorii privati interesati de acest plan nu ar trebui sa se teama ca ar putea fi prinsi in vartejul reactiilor publice negative ce roiesc in jurul AIG.
Investitorii privati „ne fac practic o favoare", a spus Romer. „Cred ca acestia inteleg ca noi ii tratam ca fiind parte a unei categorii diferite si cred ca vor avea incredere si vor adera la acest program", a adaugat ea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO