Business Internaţional

SUA vrea să facă prin lege ce n-a reuşit să facă piaţa: eliberarea monedei chineze

SUA vrea să facă prin lege ce n-a reuşit să facă piaţa: eliberarea monedei chineze

Autor: Radu Racu

29.09.2010, 14:18 20

Camera Reprezentanţilor din Congresul American este aproape deaprobarea unei rezoluţii prin care să preseze China să permităaprecierea yuanului, anunţând astfel intensificarea unei disputecomerciale care durează de mai mulţi ani, scrie Reuters.

Exporturile ieftine ale Chinei ar putea suferi astfel, după cedemnitarii americani atât ai puterii cât şi cei ai opoziţiei, audemarat o iniţiativă legislativă prin care yuanul chinezesc sa fieconsiderat subvenţionat de stat, ceea ce ar impune noi taxe vamaleasupra mărfurilor provenite din China. Propunerea trebuie săprimească şi girul Senatului, precum şi semnătura preşedinteluiBarack Obama, condiţie destul de dificil de îndeplinit.

Membrii legislativului american au reclamat de mai mult timpdezechilibrele comerciale cauzate de politica guvernului de laBeijing de a împiedica aprecierea yuanului pentru a impulsionaexporturile, situaţie nedreaptă pentru statele de peste ocean. Pânăîn prezent nu s-a luat însă nicio măsură legislativă în acestsens.

China a permis un flux mai liber pe cursul de schimb al yuanuluiîncepând din luna iunie. De atunci, moneda chineză a urcat cu 2%faţă de dolar, cel mai mare avans din ultimii cinci ani, însălegiuitorii americani nu sunt mulţumiţi. Potrivit membrilorCongresului, yuanul este intenţionat subevaluat cu circa 40% faţăde valoarea reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO