Business Internaţional

Sub acoperirea întunericului, un oficial german de rang înalt: "Nu prea mai avem muniţie pentru a lovi criza..."

Sub acoperirea întunericului, un oficial german de rang înalt: "Nu prea mai avem muniţie pentru a lovi criza..."

Autor: Adrian Voicu

09.12.2011, 01:43 2048

"Nu prea mai avem muniţie pentru a lovi criza", spunea un oficial european în preambulul summitului UE care se desfăşoară în acest moment la Bruxelles, scrie Reuters.

Dar astfel de declaraţii, spuse pe ascuns, nu par să descurajeze liderii europeni, ei încă sperând să aducă în scenă faimoasa "bazooka" pentru a lovi în criza datoriilor, care afectează puternic zona euro.

Şi în ciuda faptului că propunere după propunere este refuzată de principalele economii care susţin zona euro, există încă speranţa găsirii unei soluţii.

Cu toate acestea, investitorii americani au arătat că şi-au cam pierdut speranţele în rezultatele discuţiilor de la summit, principalii indici căzând în finalul şedinţei de la New York cu 2%.

Astfel, dacă indicele S&P 500 a căzut cu 2,11%, indicele Nasdaq a avut un declin de 1,99% în timp ce indicele Dow Jones a căzut cu 1,66%.

"Europa este în mod fundamental distrusă, aşa că este greu pentru întreg globul să aibă încredere când vedem că tot ce se face este doar o peticire", a declarat Kevin Brungardt, preşedinte în cadrul RoundPoint Financial Group, citat de MarketWatch.

Liderii europeni intenţionează să introducă mecanismul de stabilitate europeană (ESM) începând cu iulie 2012, conform unui draft de şase pagini distribuit participanţilor la discuţii obţinut de Reuters şi care va fi discutat şi astăzi la Bruxelles de liderii europeni.

Actualul fond european de stabilitate financiară (EFSF) va mai funcţiona până la mijlocul lui 2013.

Mecanismul de stabilitate europeană va avea o capacitate de creditare de maxim 500 de miliarde de euro, acesta putând interveni direct pentru recapitalizarea băncilor.

Pentru a primi lichiditate de la BCE, ESM va primi licenţă de bancă, putând astfel să lupte mai repede cu criza datoriilor din zona euro. Dintre elementele care vor face din acest mecanism o instituţie mai specială este şi faptul că nu va fi necesar votul unanim al consiliului de conducere pentru aplicarea procedurilor de urgenţă.

"Consiliul european este hotărât să păstreze integritatea UE şi coerenţa dintre ţările zonei euro şi UE ca un întreg", se arată în draft.

"Cu acest obiectiv în minte şi ferm determinaţi să depăşim împreună actualele dificultăţi, am convenit astăzi asupra unei noi 'compactări fiscale' şi asupra unei coordonări mai puternice a politicilor economice în zone de interes comun".

"Bugetele guvernelor vor fi în principiul echilibratele. Ţările membre pot avea deficite doar în condţii ce ţin de ciclul economic sau în caz de circumstanţe economice excepţionale", se arată în drat, adăugându-se că limita deficitului structural fa putea fi de maxim 0,5% din PIB.

Conform unei surse oficiale citate de Reuters, Germania nu vrea să susţine toate elementele ESM, opunându-se licenţierii mecanismului drept bancă şi oricărei emisiuni de eurobonduri comune ale zonei euro.

De asemenea, oficialul de rang înalt al Germaniei a anunţat că nu este de acord ca ESM şi EFSF să funcţioneze în paralel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO