Business Internaţional

Sugestiile Fed că va printa mai puţini bani fac măcel pe piaţa datoriilor: Fondurile mondiale de obligaţiuni au înregistrat în iunie retrageri record, mai mari decât în criza financiară

Sugestiile Fed că va printa mai puţini bani fac măcel...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.07.2013, 20:00 1382

În intervalul 1-27 iunie fondurile de obligaţiuni au pierdut echivalentul a 80 de miliarde de dolari, cam cât achiziţiile lunare de active ale Rezervei Federale din SUA (Fed), iar randamentele bonurilor de Trezorerie americane cu scadenţa la zece ani, barometrul costurilor de finanţare ale celei mai mari economii din lume, au urcat de la 2,1% la 2,5%, nivel nemaivăzut din august 2011, potrivit datelor companiei de cercetare TrimTabs.

„Turma se înghesuie spre ieşire în con­diţiile în care yieldurile (randamentele - n.red.) obliga­ţiunilor cresc peste tot, iar băncile centrale sugerează că vor furniza mai puţine sti­mulente monetare în viitor“, a explicat pentru CNBC di­rectorul executiv al Trim­Tabs David Santschi.

Retragerile globale au început pe 22 mai, după ce stenogramele şedinţei de politică monetară a Fed au indicat că instituţia ar putea începe în viitorul apropiat să reducă programul de ajustare cantitativă, prin care a limitat costurile de finanţare şi a alimentat creşterea preţurilor acţiunilor.

Preşedintele Fed Ben Bernanke a întărit ideea miercurea trecută, indicând că ar putea începe retragerea programului de achiziţii de active chiar de anul acesta dacă situaţia economică va continua să se îmbunătăţească.

Fed a promis în decembrie că va cumpăra active de 85 de miliarde de dolari în fiecare lună până când rata şomajului scade la 6,5%, iar inflaţia ajunge la 2%. Dacă aceste ţinte sunt atinse, instituţia ar începe să majoreze dobânzile.

Măcelul va continua

Retragerile din fondurile de obligaţiuni s-ar putea accentua, atenţionează compania de cercetare, care apreciază că mai mulţi investitori ar putea pleca după ce primesc, în următoarele săptămâni, rapoartele finan­ciare ale fondurilor. TrimTabs descrie această lichidare ca fiind „fără precedent“. Lunea trecută firma a indicat că retragerile de obligaţiuni atinseseră deja un nivel record, de 47,2 miliarde de dolari. Aceasta înseamnă că în doar o săptămâna suma a urcat la 80 de miliarde de dolari. De la începutul anului şi până la apariţia valului de lichidări, fondurile de obligaţiuni au înregistrat intrări de 110 miliarde de dolari.

„Până luna trecută investitorii s-au mulţumit să încarce cu lopata sume mari de bani pe piaţa obligaţiunilor, fără a da prea mare atenţie valorii, încrezători că lichiditatea infinită oferită de băncile centrale va ţine preţurile la niveluri ridicole“, notează TrimTabs.

Erik Nielsen, economist-şef la UniCredit, apreciază că aceasta este o perioadă „critică“ pentru pieţele de obligaţiuni, cu fondurile de pensii şi companiile de asigurări din întreaga lume încărcate cu obligaţiuni guverna­mentale „sigure“ care acum se confruntă cu pierderi de capital.

Vânzări nebune de obligaţiuni americane

Investitorii renunţă într-un ritm frenetic la obligaţiunile americane, indiferent dacă au rating recomandat investiţiilor sau sunt cotate în categoria „junk“, iar vânzările ar putea continua în această săptămână după ce devine clară amploarea pierderilor re­cente, scrie agenţia Thomson Reuters.

În iunie au fost retrase din fondurile de obligaţiuni corporate americane cu rating investiţional 2,1 miliarde de dolari, luna trecută fiind prima cu ieşiri nete din acest sector de după august 2011, potrivit companiei Lipper.

Retragerile din fondurile „junk“ au fost şi mai acute, de 11,3 miliarde de dolari. Acestea sunt cele mai mari de după cel puţin 1992, când Lipper a început să ţină evidenţa lor.

Veştile rele pentru companii vin cu veşti rele şi pentru Fed, care pare că nu este ajutată de celelalte bănci centrale. În intervalul de şapte zile încheiat pe 26 iunie acestea au vândut o cantitate record de bonuri americane de Trezorerie.

Depozitele în care Fed păstrează astfel de titluri în numele insituţiilor oficiale străine s-au micşorat cu suma de 32,4 miliarde de dolari, la 2.930 miliarde de dolari. Recordul precedent a fost de 24 miliarde de dolari şi a fost înregistrat în august 2007, potrivit Financial Times.

Investitorii nu au renunţat însă la fondurile japoneze de acţiuni, investind în acestea 500 milioane de dolari. Săptămâna trecută a fost a 23-a consecutivă de intrări nete de capital.

Stimulentele financiare oferite de banca centrală niponă au alimentat creşterea cu 50% a indicelui Nikkei, al bursei de acţiuni de la Tokio, de la începutul anului şi până pe 22 mai.

 

Fed va pune capăt programului continuu de tipărire de bani probabil în cinci ani

Perioada de exit a Fed din programul de ajustare cantitativă va fi, probabil, de cinci ani, consideră miliardarul Ron Baron, care a ajuns la această concluzie interpretând comentarii făcute de fostul secretar al Trezoreriei americane (ministrul de finanţe) Timothy Geithner. El a spus că „în ceea ce priveşte finalul programului de ajustare cantitativă, acesta va veni peste cinci ani – un proces de cinci ani de reducere a acestor achiziţii de obligaţiuni“, a explicat Baron. Geithner este considerat un posibil candidat pentru postul de preşedinte al Fed dacă Bernanke îl va lăsa vacant când i se va termina cel de-al doilea mandat, în ianuarie. Fostul secretar ar fi explicat, de asemenea, că este improbabil ca dobânzile pe termen scurt să fie majorate în următorii câţiva ani.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO