Business Internaţional

Sumă record plătită pentru o operă de artă. Un tablou de Leonardo da Vinci s-a vândut cu 450 de milioane de dolari

Sumă record plătită pentru o operă de artă. Un...

Autor: Dragoş Dinu

16.11.2017, 15:32 515

Un tablou de Leonardo da Vinci, care reprezintă un portret al lui Iisus, a fost vândut, miercuri, în cadrul unei licitaţii, pentru preţul de 450 de milioane de dolari (380 de milioane de euro), depăşind astfel recordul de preţ mondial pe care l-a avut, în 2015, "Les Femmes d'Alger (version 0)", de Pablo Picasso, pentru care s-a plătit 179,4 milioane de dolari, potrivit Business Insider.

Pictura a fost vândută la licitaţia organizată de casa Christie's la New York, de către miliardarul rus Dmitri Rybolovlev. Acesta a achiziţionat opera pentru suma de 127,5 milioane de dolari (108 milioane de euro) în anul 2013. 

Pictura, intitulată „Salvator Mundi”, este singura operă a maestrului renascentist care face parte dintr-o colecţie privată. Tabloul, care a fost pictat în jurul anului 1500, a fost deţinut cândva de regele Carol I al Angliei, după care a dispărut până în anul 1900. După această perioadă, tabloul s-a aflat în posesia unui colecţionar privat.

În 2005, a fost achiziţionat în cadrul unei licitaţii, şi după şase ani de cercetare şi restaurare, a fost atribuită lui Leonardo Da Vinci, fiind primul tablou redescoperit al acestuia din ultimii 100 de ani.

Casa de licitaţii Christie's, a declarat că majoritatea intelectualilor sunt de acord cu faptul că tabloul aparţine lui Leonardo da Vinci, deşi unii critici pun la îndoială autenticitatea lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO