Business Internaţional

Suntem pionierii erei QE, pe care o vor apuca şi nepoţii noştri

Noul sediu al BCE, instituţie care face pionierat în domeniul dobânzilor negative

Noul sediu al BCE, instituţie care face pionierat în domeniul dobânzilor negative

Autor: Bogdan Cojocaru

01.02.2016, 00:06 2236
Amploarea acestui experiment trezeşte temeri că efectele lui – dobânzile negative fiind cele pe care populaţia le simte acum în mod direct – vor persista multe zeci de ani de-acum încolo.

„Politicile monetare neconvenţionale ar putea rămâne cu noi toată viaţa noastră“, avertizează editorialistul de la Financial Times David Oakley.

Unii investitori se tem că Rezerva Federală americană s-ar putea să fi făcut o uriaşă greşeală de politică monetară dând în decembrie startul majorării dobânzilor, în timp ce alţii avertizează că măsurile neconvenţionale de stimulare economică vor produce efecte de-a lungul unei întregi generaţii, scrie Oakley. Este ca şi cum ai avea o boală care nu-ţi ameninţă viaţa, dar care nu poate fi vindecată. Nu ne va ucide, dar va trebui să trăim cu această afecţiune până la sfârşitul vieţii. Suntem generaţia QE (quantitative easing, ajustare cantitativă), iar aceasta este o povară destul de mare.

În SUA şi Marea Britanie autorităţile au încetat să mai cumpere active prin programele QE, dar încă mai deţin aceste achiziţii. Unii investitori spun că este puţin probabil ca băncile centrale să vânda aceste active în ceea ce ar reprezenta înăsprire cantitativă (quantitative tightening, QT) din cauza problemelor pe care le-ar putea crea astfel pentru pieţe.

Aceasta înseamnă că programele de QE se vor încheia când toate obligaţiunile cumpărate vor ajunge la maturitate. În cazul Marii Britanii, această dată este iulie 2068, când  cea mai mare parte a jucătorilor de pe pieţe de acum fie s-au retras, fie s-au mutat în sălile burselor cereşti.

Pentru managerii de fonduri, aceasta înseamnă că bondurile suverane vor fi interesante multă vreme de acum încolo în condiţiile în care yieldurile vor rămâne la niveluri joase mult timp din cauza cererii pentru active sigure într-o lume condamnată de datorii uriaşe. Unii investitori, mai ales cei care s-au îndreptat spre pieţele emergente, încep să pună la îndoială necesitatea deciziei Fed de a pune capăt achiziţiilor de active.

„Este cu totul posibil ca Fed să fi calculat greşit impactul pe care îl are asupra pieţelor spargerea petrecerii cu achiziţii de active“, spune James Barrineau, analist la Schroders.

Alţii avertizează că şefii băncilor centrale se apropie de o paralizie în ceea ce priveşte controlul pieţelor.

„QE s-ar putea să fi ajutat la evitarea transformării crizei financiare într-o recesiune globală, dar nu a reuşit să împingă în sus inflaţia“, spune Steven Major, analist la HSBC. Aşteptările privind inflaţia din SUA sunt la cel mai redus nivel din martie 2009, cînd pieţele se temeau că vine apocalipsa lumii financiare şi depresiunea economică.

Într-o analiză denumită „Epuizarea QE“, Major notează că lumea ar putea fi ameninţată de o spirală deflaţionistă deoarece măsurile luate de băncile centrale nu reuşesc să stimuleze suficient cererea, iar povara datoriilor continuă să crească.

La problema îndatorării excesive a făcut referire şi Gertjan Vlieghe, membru al Consiliului de politică monetară al Băncii Angliei.  

„O economie cu datorii mari are probleme de creştete şi de aceea are nevoie de dobânzi reduse. O economiei cu datorii mari confruntată cu tendinţe demografice adverse are nevoie de dobânzi şi mai mici“, a spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO