Business Internaţional

Surpriză de proporţii în Republica Moldova: Ion Sturza, proprietarul Elefant.ro a fost desemnat să formeze guvernul într-o ţară aproape în faliment

Surpriză de proporţii în Republica Moldova: Ion...
21.12.2015, 17:39 12970

Ion Sturza, fostul partener de afaceri al lui Dinu Patriciu şi proprietarul mai multor businessuri în România, printre care Elefant.ro, a fost desemnat să formeze noul guvern al Republicii Moldova, o ţară aflată aproape în faliment. 

Sturza a mai fost premier al Republicii Moldova la sfârşitul anilor `90, când a rezistat un an. 

"Domnul Sturza cunoaşte foarte bine problemele privind de economia ţării, starea financiară şi cea generală. Eu sper că el va reuşi să rezolve problemele cu care se confruntă astăzi societatea. Sper că liderii partidelor proeuropene vor analiza, se vor mai gândi şi vor lua o decizie corectă", a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Anunţul a fost făcut după ce Nicolae Timofti a avut consultări cu liderii Partidului Democrat, Partidului Liberal Democrat, Partidului Liberal şi grupului politic Iurie Leancă.

Omul care i-a adus pe kazahi la Rompetrol, despre venirea chinezilor: Este o combinaţie reuşită

Sturza a fost director general adjunct al grupului Rompetrol şi a fost cel care i-a introdus pe kazahi în afacerea Rompetrol, de unde Patriciu a ieşit miliardar, iar statul român încă mai încearcă să îşi recupereze o parte din datorii. 

După 2000, Sturza a venit în România şi a început mai multe afaceri, printre care şi Elefant.ro, un retailer online. De asemenea, el deţine un parc industrial în Cluj şi o companie cu activităţi miniere în Maramureş.

Sturza are 55 ani, fiind născut în Pârjolteni, raionul Călăraşi. A absolvit cursurile Facultăţii de Economie de la Universitatea "V.I Lenin" din Chişinău. 

 

În septembrie 2009, Sturza s-a retras din Rompetrol, înfiinţând fondul de investiţii Fribourg Capital, care are operaţiuni în Republica Moldova şi în România.

Potrivit unui top realizat de revista Forbes, Ion Sturza are o avere estimată la 90-95 de milioane de euro.

Vedeţi mai jos ce spunea omul de afaceri Ion Sturza, invitat la ZF Live, în 2013. 

ZF Live: Omul care deţine singurul fond de investiţii cu capital autohton îşi caută proiecte

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO