Business Internaţional

Susţinere tot mai mare pentru ideea schimbării radicale a modului în care funcţionează UE

Susţinere tot mai mare pentru ideea schimbării radicale a modului în care funcţionează UE

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

13.09.2011, 00:04 840

Ideea elaborării unui nou tratat al Uniunii Europene care să accelereze integrarea fiscală a zonei euro are din ce în ce mai mulţi susţinători în rândul oficialilor europeni, scrie The Wall Street Journal. Dacă va căpăta contur, tratatul va acorda puteri sporite Bruxelles-ului în ceea ce priveşte politica economică şi financiară, va spori constrângerile aplicate guvernelor naţionale în materie de cheltuieli bugetare şi îndatorare şi va accelera reformele structurale care ţintesc sporirea competitivităţii economice naţionale.

Printre "avocaţii" schimbării regulilor după care funcţionează UE se numără ministrul de finanţe al Germaniei Wolfgang Schauble, preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi cancelarul german Angela Merkel. Mai mult, ministrul de finanţe al Marii Britanii, George Osborne, crede că Uniunea va avea un nou tratat în următorii doi ani, al cărui principal obiectiv va fi "întărirea integrării fiscale".

Merkel a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute în parlamentul german că, pe termen lung, Tratatul de la Lisabona aflat în vigoare nu "oferă o bază solidă eficace" pentru zona euro. "Moneda comună poate fi păstrată dacă există o integrare suplimentară şi mai multă încredere", susţinea atunci cancelarul german.

Pe de altă parte, susţinătorii propunerii de modificare a tratatelor existente întâmpină rezistenţă din partea Franţei, care nu doreşte să îşi piardă autonomia în ceea ce priveşte politica fiscală şi în materie de cheltuieli guvernamentale.

"Este crucial ca interesele Marii Britanii în ceea ce priveşte serviciile financiare, piaţa unică şi competiţia să fie protejate", a afirmat George Osborne după întâlnirea miniştrilor de finanţe din ţările dezvoltate. El a adăugat că Regatul Unit sprijină adoptarea unui nou tratat, însă numai în condiţiile în care interesele ţării sale sunt luate în considerare.

Totuşi, oficialii germani au evi­den­ţiat faptul că modificarea trata­telor ar necesita un timp lung pentru negocieri şi ratificări şi zona euro este nevoită să rezolve criza datoriilor de stat pe baza tratatului actual.

Tratatul UE a a fost semnat la Maastricht în 1992 şi a intrat în vigoare în 1993. De atunci, el nu a fost modificat decât de Tratatul de la Lisabona, atât de criticat în prezent, care a intrat în vigoare după discuţii şi compromisuri care au durat aproape şapte ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO