Business Internaţional

Ţara care interzice străinilor să mai cumpere locuinţe existente. Dacă vreţi să cumpărăţi o locuinţă trebuie să o cumpăraţi încă din stadiul de proiect

Ţara care interzice străinilor să mai cumpere...

Autor: Alexandra Cepăreanu

11.11.2017, 07:11 591

Noua Zeelandă interzice străinilor să mai cumpere locuinţe existente, prin aderarea la o listă a naţiunilor care încearcă să facă proprietăţile mai accesibile pentru cetăţenii lor, potrivit Business Insider.

“Străinii nu vor mai putea cumpăra locuinţe deja construite în Noua Zeelandă începând cu anul viitor”, declară premierul Jacinda Ardern, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă de la Wellington. “Suntem hotărâţI să ajutăm cetăţenii noştri să îşI cumpere prima locuinţă, chiar dacă asta înseamnă să le interzicem străinilor să mai cumpere case.”

Guvernul condus de Ardern va introduce un amendament la Legea Investiţiilor străine pentru a clasifica locuinţele rezindenţiale drept “sensibile”, adică nerezidenţii sau străinii nu mai pot cumpăra case deja construite. Australienii nu vor fi afectaţI de măsură, deoarece şI
Australia are o politică similară legată de străini, dar  noii zeelandezi sunt scutiţi de amenadament.

Preţurile locuinţelor au crescut în ultimii ani, determinaând valoarea medie în oraşul Auckland (capitala) la peste 1 milion de KIWI (680.000 de dolari).

“Cumpărătorii străini ai locuinţelor existente au devenit ţinta guvernelor la nivel global şi au dus la restricţii sporite de impozitare şi cumpărare”, a declarat Sophie Chick, directorul cercetării rezidenţiale la Savills Australia. “Totuşi, acest lucru nu a oprit investitorii străini, care preferă, de cele mai multe ori, să cumpere încă din stadiul de proiect.”

Înaintea alegerilor din 23 septembrie, Partidul Laburist al lui Ardern a susţinut o campanie pentru a facilita achiziţia de case şI apartamente de către cetăţeni, întrucât nivelul proprietarilor domestici a ajuns la cel mai scăzut nivel din 1951.


În ciuda agitaţiei guvernelor din Noua Zeelandă nu există date clare legate de numărul investitorilor străini care cumpără locuinţe în ţară. Cel mai recent studiu arată că mai puţin de 2% dintre locuinţe sunt deţinute de străini.

 “Aceasta este o politică concepută pentru a rezolva o problemă politică.”, declară Steven Joyce, purtător de cuvânt al finanţelor din partidul de opoziţie. “ Dovada atât în Australia, cât şi în Noua Zeelandă, investitorii străini nu au un impact semnificativ asupra pieţei imobiliare.”

Ardern a spus că speră că interdicţia va mia linişti piaţa, care a urcat cu 56% în ultimul deceniu, pe fondul imigraţiei şi lipsei de locuinţe. În timp ce în ultimele luni piaţa nu a mai crescut într-un ritm atât de alert, o casă medie din Noua Zeelnadă costă în continuare  646.000 de dolari.

În timp ce Noua Zeelnadă se alătură altor ţări în ceea ce priveşte restrângerea sau impozitarea puternică a vânzărilor locuinţelor existente către străini, aceste măsuri nu au făcut prea multe pentru a reduce preţurile în locuri precum Hong Kong şi Australia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO