Business Internaţional

Tăriceanu a discutat cu Timmermans despre MCV, stat de drept şi modificarea Codurilor penale

Tăriceanu a discutat cu Timmermans despre MCV, stat de...

Autor: Iasmina Ardelean, Mediafax

01.03.2018, 11:25 113

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a discutat, joi, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre statul de drept, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dar şi despre modificarea codurilor penal şi de procedură penală.

„Preşedintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România, este cea recomandată şi apreciată, fiind astfel evitate informarea parţială şi distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreşedintelui Comisiei la Bucureşti este, de aceea, considerată drept element necesar al relaţiei de normalitate cu instituţiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părţi pentru dialog direct”, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, Tăriceanu a opinat că este utilă coordonarea eficientă cu Instituţiile Europene, în această perioadă în care România se pregăteşte pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

„Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, preşedintele Senatului a reiterat importanţa sprijinului şi cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este aşteptată pentru a încheia situaţia curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile şi strategiile naţionale, situaţie confirmată şi de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în Bulgaria şi România realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie”, se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte modificarea codurilor penal şi de procedură penală, Tăriceanu a precizat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Cu privire la statul de drept, preşedintele Senatului a precizat că, în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, se urmăreşte ca instituţiilor garantate prin Constituţie şi legi să li se asigure o funcţionare democratică, în afara oricărei interferenţe a instituţiilor de forţă sau a serviciilor de intelligence.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc la solicitarea lui Timmermans, aflat în vizită de lucru la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO