Business Internaţional

Ţările central şi est-europene i-au cerut lui Emmanuel Macron să fie tratate cu respect, iar dialogul trebuie să se desfăşoare fără insulte

Ţările central şi est-europene i-au cerut lui Emmanuel...

Autor: Mihai Draghici

23.06.2017, 20:18 375

Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri, cu ocazia reuniunii Consiliului European, cu liderii din Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia, pe fondul disensiunilor referitoare la angajaţii detaşaţi, la gestionarea imigraţiei şi la respectarea principiilor statului de drept.

Emmanuel Macron a denunţat în mai multe rânduri "dumpingul social", criticând ţările central şi est-europene pentru presupusa concurenţă neloială pe piaţa muncii. Liderul de la Paris a cerut aplicarea Directivei UE privind angajaţii detaşaţi, care prevede garanţii privind condiţii de lucru şi salarii la nivelul spaţiului Uniunii Europene.

Însă Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia susţin că, din cauza decalajelor economice şi sociale, au dreptul să concureze cu ţările vestice prin salarii mai mici, aşa cum naţiunile occidentale mai dezvoltate concurează cu produse de calitate superioară şi cu tehnologii avansate.

Replicile statelor estice după ce Emmanuel Macron le-a avertizat că UE nu este "supermarket"

Într-un interviu acordat cu ocazia summitului UE, Emmanuel Macron a îndemnat ţările estice să respecte valorile democratice, avertizând-le că UE nu este "supermarket". Întrebat despre situaţia statelor est-europene, unde s-ar observa unele tendinţe autoritariste, liderul de la Paris a afirmat: "Nu cred într-un conflict Est-Vest. Există unele tensiuni din cauza diferenţelor de percepţie şi a recentelor evoluţii diferite. Nu voi uita niciodată ce a spus (politicianul polonez -n.red.) Bronislaw Geremek, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani în momentul extinderii UE: «Europa nu ştie cât ne datorează». Pentru generaţia lui, Europa Occidentală a trădat, permiţând ca Zidul Berlinului să divizeze continentul. Iar acum aud politicieni europeni care trădează a doua oară. Decid să abandoneze principii, să întoarcă spatele Europei, să adopte o abordare cinică faţă de UE, prin atragerea de credite fără a respecta valorile. Europa nu este un supermarket, este un destin comun. Ţările care nu respectă regulile trebuie să suporte toate consecinţele politice. Şi nu este doar o dezbatere Est-Vest. Voi discuta cu toată lumea cu respect, dar nu voi ceda în niciun fel în privinţa principiilor europene, în privinţa solidarităţii şi valorilor democratice".

În replică, premierul Ungariei, Viktor Orban, a sugerat, potrivit Reuters, că Emmanuel Macron a făcut această declaraţie pentru că este un politician relativ tânăr. Liderul francez are 39 de ani.

La rândul său, premierul Poloniei, Beata Szydlo, a spus: "Polonia este deschisă cooperării cu Franţa. Dar acest lucru depinde de preşedintele Emmanuel Macron; fie vrea să îşi etaleze în presă antipatia faţă de ţări din Europa centrală, fie vrea să vorbim factual".

După întâlnirea de vineri, Emmanuel Macron şi liderii statelor Vişegrad au stabilit să formeze un grup de experţi pentru atenuarea disensiunilor pe tema angajaţilor detaşaţi. "Întrevederea a fost foarte substanţială, ceea ce a permis iniţierea unui dialog cu intenţia de a ne înţelege, fără a nega divergenţele care există, care s-au manifestat şi continuă să se manifeste", a comunicat Palatul Elysée.

"Am discutat despre funcţionarea pieţei interne şi despre necesitatea, pentru toată lumea, de a menţine şi a depune eforturi suplimentarea pentru creşterea convergenţei economiilor noastre. Toate ţările Grupului Vişegrad sunt de acord că Uniunea Europeană nu se rezumă la un supermarket şi suntem conştienţi de problemele sociale care ar putea exista în Europa", a declarat un diplomat al organizaţiei.

"I-am arătat lui Emmanuel Macron cât de mici sunt salariile în Cehia comparativ cu Franţa şi că firmele franceze pot face mai mult pentru creşterea salariilor", a spus premierul ceh, Bohuslav Sobotka.

Polonia a menţinut poziţia virulentă faţă de Emmanuel Macron

Dacă Cehia şi Slovacia au părut să fie deschise la preocupările Franţei, premierul Poloniei a reiterat, în spatele uşilor închise, afirmaţiile acide. Beata Szydlo "a fost foarte clară: dialogul între Franţa şi Europa Centrală trebuie să fie mai clar, fără stereotipuri şi formulări care pot fi considerate degradante sau interpretate, uneori, ca insulte", a rezumat un diplomat de la Bruxelles citat de cotidianul Le Monde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO