Business Internaţional

Ţările dezvoltate vor renunţa la subvenţionarea exporturilor agricole

Ţările dezvoltate vor renunţa la subvenţionarea...

Autor: Anca Dumitrescu

20.12.2015, 14:39 518

OMC, care reuneşte 164 de state membre, a anunţat că s-a ajuns la un acord prin care statele dezvoltate s-au angajat să elimine imediat subvenţiile, în timp ce ţările în dezvoltare vor face acest lucru până în 2018.

Directorul general al OMC, Roberto Azevedo, a salutat acordul ”ca cel mai important rezultat obţinut în agricultură în istoria de 20 de ani a organizaţiei”.

Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite, Michael Froman, a apreciat că acordul ”va contribui la egalizarea condiţiilor pentru fermerii americani şi rancheri”.

"Măsurile OMC în acest domeniu vor pune capăt unor subvenţii care distorsionau comerţul şi demonstrează ce este posibil când un sistem multilateral lucrează pentru rezolvarea problemei”, a spus Froman.

Comisia Europeană a apreciat că acordul contribuie la corectitudinea comerţului global.

"Pentru cei care aveau îndoieli, dovedeşte relevanţa OMC şi capacitatea de a obţine rezultate”, a declarat comisarul Cecilia Malmstroem.

Conferinţa nu a reuşit să elimine diferenţele de opinie dintre ţările sărace şi cele bogate legate de reducerea barierelor comerciale la nivel global, în cadrul negocierilor de la Doha.

Declaraţia finală a reuniunii de la Nairobi, adoptată sâmbătă, afirmă că numeroase state membre şi-au reafirmat angajamentul deplin de a finaliza obiectivele agendei pentru dezvoltare de la Doha. Alte ţări consideră în schimb că sunt necesare noi abordări în negocierile multilaterale, potrivit declaraţiei.

Negocierile de la Doha au fost lansate în capitala Qatarului în 2001, obiectivul fiind susţinerea ţărilor în dezvoltare cu ajutorul unui acces mai bun la pieţe. Statele industrializate şi cele în dezvoltare nu au reuşit însă să reducă tarifele din comerţul cu bunuri industriale şi subvenţiile agricole.

La reuniunea de la Nairobi s-a mai decis un program de aplicare a unui acord prin care vor fi eliminate taxe de import în cazul a 201 de produse high-tech, pentru care volumul comercial depăşeşte 1.300 miliarde de dolari pe an.

În această săptămână au intrat în OMC alte două ţări, Liberia şi Afganistan, numărul total al acestora ajungând la 164.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO