Business Internaţional

Tarile din Europa de Est nu gasesc iesirea din recesiune si nici Occidentul nu o duce prea bine

Tarile din Europa de Est nu gasesc iesirea din recesiune si nici Occidentul nu o duce prea bine
15.02.2010, 00:00 105

Economiile emergente din Europa au continuat sa scada inultimele trei luni ale anului trecut, dar nici tarile din vestulcontinentului, principala piata de desfacere a exporturilor tarilorestice, nu sunt intr-o forma prea buna, afisand cresteri anemice,scrie Bloomberg.

Economia Ungariei a scazut cu 0,4% in ultimele trei luni din2009 fata de trimestrul al treilea (T3) si cu 5,3% an la an.Guvernul de la Budapesta anticipeaza ca PIB-ul va reveni pe plusabia in 2011, dupa ce incepand cu al doilea trimestru al lui 2008 acunoscut o evolutie negativa. In acelasi timp, si economia ceha s-acontractat in trimestrul al patrulea, cu 0,6% fata de T3 2009 si cu4,2 fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Polonia, singura tara din Europa care a evitat recesiunea, amarcat in trimestrul final al lui 2009 o crestere economica decirca 3%, in timp ce pe intreg anul 2009 PIB-ul s-a extins cu1,7%.

"Regiunea estica incearca sa iasa din recesiune, insaresuscitarea economica va avea o tendinta lenta", a declarat NeilShearing, economist in cadrul Capital Economics.

Desi nu exista o definitie standard pentru termenul de iesiredin recesiune, se considera ca un stat a iesit din recesiune daca ainregistrat o crestere economica trimestriala comparativ cuprecedentele trei luni, dupa o serie de intervale de scadere.

Nici Vestul nu scapa de probleme

Nici economiile din vestul Europei nu si-au revenit intotalitate.

Germania, cea mai mare economie europeana, a dezamagit inultimele trei luni ale lui 2009, afisand o scadere a PIB-ului de2,4% comparativ cu acelasi interval din 2008 si o stagnare fata deintervalul iulie - septembrie 2009.

In acelasi timp, Franta a inregistrat un usor avans, de 0,6%,raportat la trimestrul al treilea din 2009.

In ansamblu, PIB-ul Uniunii Europene s-a contractat cu 2,3% intrimestrul patru fata de aceeasi perioada din 2008, in timp cecomparativ cu trimestrul al treilea economia UE a avansat modest,cu doar 0,1%.

Europa pierde cursa cu SUA

Luna decembrie a adus o scadere si in ceea ce priveste productiaindustriala.

Romania si Polonia au fost singurele state din Europa Centralasi de Est care "s-au rupt" de acest trend, inregistrand cresteri de6,9 procente, respectiv 4,8 procente comparativ cu aceeasi luna din2008, conform datelor Eurostat.

Si Cehia a reusit sa-si adjudece un avans moderat de 1,4%,potrivit biroului de statistica de la Praga. In Europa Occidentala,indicatorul a aratat in continuare valori pe minus, tari precumGermania sau Italia inregistrand in decembrie un declin alproductiei industriale de 7,4 procente, respectiv 5,6 procente.

Europa a pierdut cursa privind resuscitarea economica in fataStatelor Unite, al caror PIB a depasit orice asteptari si a crescutcu 5,7 procente in trimestrul patru fata de trimestrul trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO