Business Internaţional

Ţările din grupul Vişegrad vor discuta despre o bancă regională luna aceasta

Ţările din grupul Vişegrad vor discuta despre o bancă...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.01.2018, 00:00 24827

Premierii ţărilor din grupul Vişegrad (V4 - Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia) vor decide asupra programului stabilirii unei bănci de dezvoltare regionale la un summit organizat la Budapesta pe 26 ianuarie, a declarat premierul ungar Viktor Orban.

„Cei patru miniştri se vor întâlni din nou în Budapesta pe 26 ianuarie şi ne vom decide atunci asupra datei”, a spus Orban în interviul său săptămânal dat postului de radio Kossuth, scrie agenţia MTI.

Orban a discutat despre înfiinţarea băncii regionale cu premierul polonez Mateusz Morawiecki la o întâlnire din Budapesta la începutul acestei luni. Orban a reamintit declaraţiile făcute la o întâlnire din luna aceasta cu oameni de afaceri germani că va căuta finanţare chinezească pentru dezvoltarea infrastructurii din regiune.

Fondurile UE de dezvoltare regională sunt limitate şi dacă finanţarea de la instituţiile europene, cum ar fi băncile de dezvoltare, este insuficientă sau prea scumpă, Europa Centrală va trebui să caute bani în afara Europei, a explicat Orban.

„China este doritoare să finanţeze programele de dezvoltare din Europa Centrală cu condiţii mai bune decât oferă europenii. China nu este un pericol, ci o oportunitate.” 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO