Business Internaţional

Ţările est-europene au încălcat de cele mai multe ori drepturile omului prin măsurile de austeritate

Ţările est-europene au încălcat de cele mai multe ori...

Autor: Ioana Tudor

30.01.2014, 20:29 1095

Ţările din Europa de Est au încălcat de cele mai multe ori Carta Socială Europeană a drepturilor omului prin măsurile de austeritate aplicate, potrivit unui raport al Consiliului Europei.

Prin semnarea Cartei, ţările se obligă să respecte o serie de drepturi sociale şi economice ale cetăţenilor, inclusiv să asigure cel puţin un nivel minim al serviciilor de sănătate, de protecţie pentru copii, salarii şi ajutoare de şomaj.

Oficialii Consiliului Europei arată că şi economiile cu probleme din zona  euro au încălcat tratatul prin politicile de austeritate aplicate. „Criza economică şi politicile de austeritate au avut un impact negativ evident asupra drepturilor sociale şi eco­nomice pe tot cuprinsul Europei“, spune Thorbjorn Jagland, secretar general al Consiliului Europei, citat de The Wall Street Journal. „Ajutoarele sociale sunt limitate, iar persoanele care se stabilesc în alte ţări sau pleacă în străinătate să muncească sunt de multe ori discriminate”, a adăugat el.

Măsurile de redresare economică şi tăierile bugetare aplicate prin programele de bailout ale econo­miilor din zona euro care riscau să intre în default au redus drastic ajutoarele sociale asigurate de stat, se arată în raport.

Grecia, aflată încă sub programul de bailout financiar, iese în evidenţă prin cele mai multe încălcări ale prevederilor Cartei, a spus Colm O’Cinneide, unul dintre avocaţii care au întocmit raportul.

„Există numeroase dovezi de neconformitate în Grecia“, a insistat acesta. De asemenea, o serie de încălcări ale prevederilor Cartei au fost identificate şi în cazul Irlandei, o altă ţară nevoită să ceară ajutor financiar de la creditorii interna­ţionali.

Cetăţenii ţărilor sem­na­tare ale Cartei Sociale Europene pot depune plângere la Consiliul Europei în cazul nerespectării drepturilor garantate, iar guvernele acestor state sunt obligate să respecte deciziile Con­siliului, o organizaţie ce reuneşte 47 de state dintre care doar 33 au ratificat Carta Socială Europeană.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO