Business Internaţional

Ţările unde se trăieşte cel mai bine

Ţările unde se trăieşte cel mai bine

Autor: Ştefan Stan

01.06.2013, 22:19 17926

Organizaţia pentru cooperare economică şi dezvoltare (OECD) a alcătuit Indicele Better Life, care măsoară calitatea vieţii în statele membre, iar pentru al doilea an consecutiv, Australia deţinând prima poziţie, fiind ţara unde cetăţenii au cea mai mare şansă să aibă o viaţă fericită, scrie Business Insider.

OECD a analizat 34 de ţări în 11 departamente, inclusiv venitul pe gospodărie, comunitate, educaţie, mediu, implicarea civică, satisfacţia vieţii, siguranţă şi echilibrul viaţă-carieră.

Topul Better Life Index, alături de unele caracterstici care ies în evidenţă din cadrul ţărilor :

15. Irlanda – Irlandezii au un simţ al comunităţii foarte ridicat. 96% dintre respondeţi susţin că au pe cineva pe care pot conta în caz de nevoie.

14. Luxemburg – Luxemburg a avut un scor bun atât la sănătate, cât şi la nivelul de trai. Speranţa de viaţă este de 81 de ani.

13.Austria – Austriecii au un sistem educaţional foarte bun şi un simţ al comunităţii ridicat.

12.Finlanda – Studenţii finlandezi au rezultate excepţionale la evaluările internaţionale, iar populaţia ţării are are un nivel ridicat de satisfacţie a vieţii.

11.Noua Zeelandă – Noua Zeelandă are printre cele mai dezvoltate reţele de energie regenerabilă, peste 36% din necesarul de energie provenind din surse alternative.

10.Marea Britanie – 85% dintre britanici susţin că într-o zi obişnuită au mai multe experienţe pozitive decât negative.

9.Islanda – 98% dintre islandezi susţin că au pe cineva pe care se pot baza în caz de nevoie, cetăţenii având un simţ civic dezvoltat.

8.Olanda – olandezii lucrează în medie 1379 de ore pe an, mult mai puţin faţă de media de 1776 de ore pe care o înregistrează restul ţărilor membre OECD.

7.Danemarca – danezii au un echilibru foarte bun între viaţa personală şi serviciu, doar 2% dintre respondenţi susţinând că lucrează prea mult.

6.Statele Unite – americanii au cel mai mare venit mediu pe gospodărie de pe listă, cu 38.000 de dolari, mult mai ridicat faţă de media de 23.000 de dolari din restul ţărilor membre OECD.

5.Elveţia – Elveţia are un sistem educaţional foarte bun şi o speranţă de viaţă de 83 de ani.

4.Norvegia – Norvegienii au un simţ civic foarte bine dezvoltat, precum şi echilibrul viaţă personală – carieră.

3.Canada – peste 70% din populaţie are un job plătit.

2.Suedia – Suedia are un scor impresionant la educaţie şi la nivelul de poluare din ţară, acesta fiind foarte scăzut în comparaţie cu restul ţărilor participante la studiu.

1.Australia – Pentru al doilea an consecutiv, cetăţenii australieni sunt cei mai “fericiţi”, Australia având un scor foarte bun la educaţie, sănătate, implicare civică şi venit pe gospodărie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO