Business Internaţional

"Teama este o forta net superioara lacomiei. Cand pierzi 1.000 $, acest lucru are un impact mai mare asupra ta decat cand ii castigi"

12.10.2008, 19:29 40

Mai mult, bursele ar fi trebuit sa reactioneze pozitiv la adoptarea pachetului de 700 de miliarde de dolari menit sa puna capat crizei financiare, sustinere menita sa propulseze economia americana prin imprumuturi acordate direct companiilor. Bursele s-au deschis promitator la o zi dupa ce Congresul a dat unda verde planului, coborand rapid insa in urma unor zvonuri legate de sanatatea gigantilor financiari precum Morgan Stanley sau Royal Bank of Scotland.

In cautarea unei explicatii de tipul cauza-efect in oscilatiile pietelor, devine din ce in ce mai evidenta criza de credibilitate declansata la nivel global. De aceea, in opinia mai multor experti, situatia curenta apare ca studiu de caz al psihologiei spiritului gregar. In perioade stabile, se remarca o imbinare sanatoasa a sentimentelor de teama cu cele de lacomie. In prezent, investitorii de pe Wall Street sunt mult mai nelinistiti, actionand dupa un principiu mai putin sanatos: mai intai vand, apoi isi pun intrebari.
"Oamenii se tarasc intr-un buncar si isi pun casti de fier pentru ca li se pare ca cerul se va prabusi deasupra lor", a afirmat William Ackman, manager de fond de hedging din New York. Iar acest buncar incepe sa se aglomereze din ce in ce mai mult, unii analisti preconizand primele semne de "capitulare" a burselor de actiuni pe plan international.
Teama se vede la toate colturile - de la titlurile de prima pagina ale ziarelor, sugerand o noua mare criza economica, pana la multimea adunata in fata televizoarelor de la birou, interesata de noutatile de pe piata bursiera sau de afirmatiile presedintelui bancii centrale (Fed), Ben Bernanke, sau ale secretarului Trezoreriei, Henry Paulson. Chiar si James Cramer, gazda a unei emisiuni de investitii la CNBC, a sfatuit investitorii sa vanda masiv.
Pentru multi, semnele de "capitulare" anunta invariabil caderea ireversibila a burselor. Intr-adevar, chiar si Sam Stovall, sef al departamentului de equity research din cadrul firmei Standard & Poor's, sustine acest punct de vedere. In afara evaluarilor personale referitoare la acest subiect, numeroasele telefoane primite in ultima perioada confirma situatia. "Tot mai multi isi vand integral portofoliile", conchide el.
In timpul boom-ului economic de la sfarsitul anilor '90, toata lumea achizitiona actiuni. Acum, toata lumea se retrage.
Inca un barometru al panicii este volatilitatea, reflectata in asa-numitul Fear Index (sau VIX), care tine evidenta modalitatilor utilizate de investitori pentru a se proteja de posibile pierderi.
Astfel, acest indicator a urcat la inceputul saptamanii trecute la cel mai inalt nivel inregistrat de la caderea bursei din 1987.
"Teama este o forta net superioara lacomiei", spune Andrew Lo, profesor la MIT (Massachusetts Institute of Technology) care a studiat comportamentul investitorilor. "Teama este un aspect motivational mult mai puternic. Atunci cand pierzi 1.000 de dolari, acest lucru are un impact mai mare asupra ta decat atunci cand castigi 1.000 de dolari", mai spune Lo. El isi sustine punctul de vedere printr-o serie de experimente realizate de psihologii Daniel Kahneman si Amos Tversky in anii '70, in care studentii intrebati in legatura cu preferinta intre un castig sigur de 3.000 de dolari si probabilitatea de 80% de a castiga 4.000 de dolari, au ales prima varianta.
Aceeasi intrebare, in context oarecum modificat, s-a referit la posibilitatea unei pierderi sigure de 3.000 de dolari sau a uneia de 4.000 de dolari (cu sanse de 20% sa nu se intample); studentii au ales varianta mai riscanta. Cu alte cuvinte, erau dispusi sa-si asume riscuri mai mari pentru a preveni o eventuala pierdere decat pentru a isi spori suma.
In acest moment, orice analiza a valorii intrinsece a actiunilor devine nerelevanta, in conditiile in care precautiile privind mentinerea "averii" depasesc dorinta de sporire a acesteia.
"Atunci cand avem perspective negative, avem mereu tendinta de a schimba situatia. Cand lucrurile merg pe un fagas bun, nu prea ne dorim sa intervina vreo modificare", apreciaza Ellen Peters, cercetator la Decision Research din Oregon. Afirmatia sa ar putea explica de ce investitorii aleg randamente foarte mici investind in bilete de trezorerie, dar cu siguranta ca banii vor fi returnati, decat sa investeasca pe termen scurt in actiuni mai profitabile, dar care atrag dupa sine mai multe riscuri. De altfel, situatia falimentului de la Lehman Brothers a consemnat un episod dramatic in acest sens.
Chiar si bancile, care obtin profituri imprumutand companiile, consumatorii sau alte institutii bancare, sunt mai reticente, preferand sa isi pastreze lichiditatile. Din acest motiv, Fed a anuntat ca va prelua imprumuturile pe termen scurt initiate de banci si companii.
Istoria a demonstrat totusi ca, dupa atingerea pragului inferior, revenirea se face rapid. Spre exemplu, se estimeaza ca piata bursiera de dupa Primul Razboi Mondial a recuperat o treime din pierderi numai in 40 de zile.
Dar partea cea mai dificila este reprezentata de depasirea aversiunii fata de criza, de convingerea investitorilor ca economia poate reintra pe fagasul normal. Inca o problema psihologica relevanta vor fi anunturile referitoare la profiturile companiilor americane, care vor fi facute in urmatoarele saptamani.
Poate cel mai important indicator va fi piata creditelor. Investitorii vor recapata incredere in momentul in care vor observa ca lichiditatile circula liber si normal in sistemul financiar si ca firmele din domeniu sunt capitalizate corespunzator.
Ackman sustine ca piata bursiera este imprevizibila si, prin urmare, imposibil de cronometrat. El mai adauga: "chiar cred ca actiunile au devenit extrem de ieftine".
David Bertocchi, manager la Baring Asset Management, este de aceeasi parere, declarand ca a inceput sa-si mareasca participatiile in cadrul anumitor companii. El doreste sa profite de vanzarile masive efectuate de fondurile de hedging pentru a face rost de bani ca sa isi plateasca datoriile. "Aceasta situatie transforma piata intr-una mai atractiva", conchide Bertocchi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO