Business Internaţional

Temerile se adeveresc: războiul comercial taie elanul economiei zonei euro. Însă Germania rezistă

Temerile se adeveresc: războiul comercial taie elanul...

Autor: Catalina Apostoiu

25.07.2018, 00:04 238

Protecţionismul începe să apese greu asupra economiei zonei euro. Însă Germania, cea mai mare ecomomie europeană, rezistă şi chiar accelerează.

Creşterea economică a regiunii a slăbit în iulie pe fondul comenzilor noi mai mici şi al încrederii în scădere, relevă ultimul raport al IHS Markit, scrie Bloomberg. Mai îngrijorător, companiile încep să se plângă de preţuri în creştere la materii prime, întârzieri ale livrărilor, sugerând că tarifele, sau ameninţările legate de acestea, încep deja să provoace probleme privind lanţurile de aprovizionare la nivel mondial.

Raportul vine la numai câteva zile după o reuniune a bancherilor centrali şi miniştrilor de finanţe ai G20. În cadrul acesteia, aceştia au avertizat că tensiunile comerciale ameninţă creşte­rea economiei mondiale.

În China, îngrijorarea a atins cote atât de ridicate, încât autorităţile au anunţat un pachet de măsuri menite să impulsioneze cererea internă pentru a proteja economia de impactul disputei comerciale.

Există de asemenea un impact inflaţionist, companiile majorând pre­ţurile pentru a compensa costurile tarifelor.

Indicele PMI compozit al zonei euro pentru sectorul manufacturier şi servicii a scăzut la 54,3 în iulie de la 54,9 în iunie, un declin mai pronunţat decât cel anticipat de economişti.  Un indice al aşteptărilor a atins un minim pe 20 de luni.

„Pe fondul reducerii creşterii co­menzilor noi şi al reducerii în continuare a optimismului companiilor, perspec­tivele s-au deteriorat“, potrivit lui Chris Williamson, economist-şef al Markit.

Presiunile asupra economiei s-ar putea intensifica, Trump ameninţând să impună tarife asupra maşinilor europene.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker merge în Washington în această săptămână pentru a încerca să reducă tensiunile.

În Germania, indicele PMI a crescut în iulie, deşi Markit a atras atenţia că încrederea companiilor rămâne „redusă“.

Indicele PMI pentru activitatea fabricilor germane a urcat la 57,3 în iulie de la 55,9 în iunie, indicele compozit pentru sectorul privat al ţării atingând un maxim pe cinci luni.

Banca centrală germană a anunţat că economia a accelerat probabil uşor în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Şomajul a continuat să atingă noi minime record, iar producţia industrială a crescut puternic în mai.

Datele bune privind Germania contrastează cu cele dezamăgitoare venite din Franţa. Potrivit acestora, exporturile sectorului manufacturier au scăzut pentru prima dată în ultimii aproape doi ani, iar încrederea sectorului de business a scăzut.

Williamson de la IHS Markit arată că marele semn de întrebare este în ce măsură cererea internă poate susţine economia zonei euro. În prezent, regiunea se poate baza pe şomajul în scădere şi pe cheltuielile consumatorilor pentru a-şis usţine creşterea.

Oficialii Băncii Centrale Europene care se întâlnesc mâine vor analiza îndeaproape datele pentru orice sugestii privind riscuri mai severe la adresa perspectivelor.

„Deocamdată, cererea internă pare încurajator de solidă, însă orice impact al temerilor de ordin comercial asupra altor sectoare va reprezenta un motiv serios de îngrijorare privind perspectivele deja mai sumbre“, arată Williamson. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO