Business Internaţional

Tensiune la cote majore între Paris şi Ankara . Turcia acuză Franţa de genocid. Parisul, pe cale să piardă contracte de miliarde de euro

Tensiune la cote majore între Paris şi Ankara . Turcia acuză Franţa de genocid. Parisul, pe cale să piardă contracte de miliarde de euro

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

23.12.2011, 17:13 4253

Tensiunea diplomatică dintre Paris şi Ankara a atins cote nemaiîntâlnite. Premierul truc Recep Tayyip Erdogan acuză Franţa că a comis un genocid în Algeria , la o zi după ce Adunarea Naţională a Franţei a adoptat o lege care pedepseşte pe cei care contestă genocidul comisa de Turcia în Armenia în 1915.

"Se estimează că 15% din populaţia algeriană a fost masacrată de francezi începând cu 1945. Este vorba despre un genocid", a spus Erdogan, citat de presa fanceză care alocă spaţii ample crizei fără precedent care s-a instalat între cele două puternice ţări, ambele membre ale NATO.

Premierul turc l-a atacat direct pe preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy despre care a spus că se înconjoară de islamofobi şi turcofobi şi atacă Tucia din motive personale şi electorale. Încă şi mai mult: "Dacă preşedintele Sarkozy nu ştie ce este un genocid poate să-l întrebe pe tatăl său Pal Sarkozy care a fost legionar în Algeria în anii 1940. Sunt sigur că el are multe să-i spună fiului său despre masacrele comise de francezi în Algeria ."

Aflat la Praga, la funerariile lui Vaclav Havel, Sarkozy i-a răspuns premierului turc: "Respect convingerile prietenilor noştri turci, sunt o mare ţară şi o mare civilizaţie, dar trebuie să le respecte şi ei pe ale noastre."
Joi, după ce Adunarea Naţională a Franţei a adoptat o propunere de lege asupra genocidelor, între care şi cel armean din 1915, Erdogan a anunţat o serie de măsuri de retorsiune împotriva Franţei, acuzată de rasism, discriminare şi xenofobie. Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Paris care a plecat astăzi din capitala Franţei. Vizitele bilaterale au fost suspendate, ca şi toate relaţiile militare. Niciun avion militar francez nu mai pătrunde în spaţiul aerian turc.

Dacă şi Senatul Franţei va aproba legea, atunci Turcia ameninţă cu sancţiuni economice. Prima şi, probabil, cea care va cântări foarte mult ar putea fi anularea de către compania de stat Turkis Airlaines a comenzilor de mai multe sute de milioane de la gigantul Airbus. Turcia pregăteşte un boicot masiv al mărfurilor franţuzeşti, iar presa din Franţa vorbeşte despre o lovitură puternică pe care ar putea-o primi economia franceză.

Turcia care înregistrează o puternică creştere economică, pregăteşte 100 mld. euro pentru modernizarea sectorului său energetic, dar Franţa ar putea să nu ia nicio felie din contractele majore care se pregătesc. Tota aşa, Franţa ar putea să nu participe nici la modernizarea armatei turce - cea de-a doua armată ca forţă din NATO - şi ea în desfăşurare. Schimburile comerciale între Franţa şi Turcia sunt de 13 mld euro, anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO