Business Internaţional

Tensiuni fără precedent: Trump a aprobat furnizarea de armament miliţiilor kurde din Siria. Turcia se opune vehement

Tensiuni fără precedent: Trump a aprobat furnizarea de...

Autor: Mihai Draghici

09.05.2017, 22:57 50465

Donald Trump, preşedintele SUA, a dispus marţi aprovizionarea cu armament a miliţiilor kurde din Siria, argumentând că măsura este necesară pentru succesul operaţiunilor de eliberare a oraşului Raqqa, ocupat de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, manevra atrăgând reacţia dură a Turciei.

"Este vorba de o măsură necesară pentru asigurarea unei victorii clare" în ofensiva pentru eliberarea oraşului Raqqa. Gruparea Forţele Democrate Siriene (FDS), susţinută aerian de Statele Unite şi de coaliţie, reprezintă singura capacitate terestră care poate elibera cu succes oraşul Raqqa în viitorul apropiat", a argumentat Dana W. White, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

În virtutea ordonanţei executive emise marţi de preşedintele Donald Trump, Pentagonul va putea aproviziona cu armament elemente kurde ale grupului insurgent Forţele Democrate Siriene (FDS).

Turcia, aliat cu Statele Unite în cadrul NATO, se opune vehement înarmării miliţiilor kurde din Siria, iar decizia de marţi riscă să amplifice tensiunile între Washington şi Ankara.

"Suntem foarte conştienţi de preocupările de securitate ale partenerului nostru Turcia. Vrem să asigurăm poporul şi Administraţia Turciei că Statele Unite menţin angajamentul evitării riscurilor suplimentare de securitate şi protejării aliatului nostru în NATO", a subliniat Dana W. White.

Ankara consideră miliţiile kurde organizaţii teroriste, denunţând legăturile acestora cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflată în conflict cu Turcia.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, urmează să efectueze o vizită oficială în Statele Unite săptămâna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO