Business Internaţional

Tentativa Deutsche Bank de a „cuminţi” traderii declanşează exodul acestora către companii cu mai puţine reguli

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

14.10.2014, 00:05 930

Gigantul german Deutsche Bank îşi pierde unii dintre cei mai performanţi traderi după ce a declanşat lupta împotriva traderilor care „nu au spirit de echipă” şi care perturbă activitatea, scrie The Financial Times.  Exodul traderilor vine în contextul în care cea mai mare bancă de investiţii din Europa este vizată de anchete ale autorităţilor internaţionale de reglementare în urma unor acuzaţii de tentative de manipulare a pieţelor.

Gigantul bancar a introdus o politică prin care nu îi mai recompensează pe traderii care îi aduc cele mai mari câştiguri prin promovări sau acordându-le cele mai mari bonusuri dacă aceştia sunt consideraţi „elemente perturbatoare” sau dacă sunt văzuţi ca neavând spirit de echipă. Aceste măsuri sporesc exodul de oameni talentaţi şi cu experienţă din sistemul bancar tradiţional spre zona de servicii financiare mai puţin reglementate şi spre fonduri de investiţii.

„Cu siguranţă că există un exod”, a declarat pentru Financial Times Colin Fan, co-director al diviziei de investment banking a Deutsche Bank.

Colin Fan a devenit celebru anul acesta după ce un clip intern în care acesta îi certa pe traderii Deutsche Bank şi care conţinea mesajul „Manifestările lăudăroase, indiscrete sau vulgare nu sunt ok” s-a răspândit pe internet.

Pentru unii oameni singura motivaţie este cea financiară şi atunci merg spre zone mai puţin reglementate, spre zona tehnologică sau spre fondurile de hedging; le dorim numai bine tuturor. Este vorba despre oameni care probabil oricum nu s-ar potrivi în noul mediu bancar”.

Şi alte bănci sunt în curs de a introduce măsuri similare. Banca britanică Barclays de exemplu va introduce anul acesta o politică privind bonusarea la nivelul întregii bănci care va ţine cont de cât de mult se supun angajaţii individuali valorilor băncii şi regulilor de comportament.

Măsura se inspiră din recomandările făcute în urma unei anchete independente realizate anul trecut, potrivit căreia cultura de bonusare a Barclays este unul din factorii care au dus la scandalul de manipulare a dobânzii Libor. Ancheta a stabilit că banca acorda o importanţă excesivă obţinerii de performanţă financiară pe termen scurt, lăsând interesele clienţilor pe planul doi.

Bancherii din întregul sector spun că în urma scandalurilor legate de tranzacţionare s-a schimbat modul cum băncile de investiţii promovează oamenii. Acum angajaţii au nevoie de un set mult mai larg de competenţe şi calităţi pentru a obţine o mult dorită promovare ca managing director. Ei trebuie nu doar să fie foarte performanţi, ci şi să aibă o bună cunoaştere a procedurilor administrative şi a reglementărilor şi să fie ceea ce băncile numesc „un bun cetăţean corporatist”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO