Business Internaţional

Terenurile agricole, investiţia supremă: Să fii un Soros al fermelor îţi aduce câştiguri de 16% pe an

Terenurile agricole, investiţia supremă: Să fii un Soros al fermelor îţi aduce câştiguri de 16% pe an

Autor: Bogdan Cojocaru

22.08.2011, 20:39 4032

Perry Vieth a muncit din greu la ferma unui vecin din Wisconsin în două vacanţe de vară, în 1972 şi 1973, în timpul liceului. Munca obositoare i-a pus în când să mergă la colegiu, să-şi construiască o carieră şi să nu mai trudească niciodată atât de mult pentru bani. Dar, după 38 de ani şi o carieră de avocat şi trader de instrumete financiare de venituri fixe, Vieth a revenit la fermă.

Doar că acum ferma este a lui. Ca fondator al firmei de investiţii Ceres Partners, Vieth supraveghează activitatea a 61 de ferme, evaluate la 63,3 milioane de dolari. El este atât de entuziasmat de investiţie că a renunţat în 2008 la un post în care avea în administrare active cu venituri fixe de şapte miliarde de dolari pentru firma de investiţii PanAgora Asset Management, pentru a se dedica fermelor lui, scrie revista Bloomberg.

"Când am spus oamenilor că plec pentru a investi în terenuri pentru ferme, nu le-a venit să creadă. Va fi întotdeauna greu pentru Wall Street să înţeleagă. Nu este ca şi cum ai cumpăra acţiuni cu un calculator", spune Vieth.

Este mult mai bine - explică investitorul. Ceres Partners înregistrează în medie câştiguri anuale de 16,4% după ianuarie 2008.

Cea mai mare parte a câştigurilor provine din arendarea terenului agricultorilor şi din creşterea valorii acestuia. Un indice agricol al S&P pentru materii prime a crescut cu 5,3% anual din 2008 până în iunie 2011, în timp ce S&P 500 a coborât cu aproape 1%.

Investitorii se grăbesc să achiziţioneze terenuri agricole în SUA, în unele regiuni din Europa, în America de Sud şi Africa, în condiţiile în care preţurile alimentelor tind să crească. Nici George Soros nu a ezitat să facă astfel de investiţii.

"Spun mereu oamenilor că una dintre cele mai bune investiţii din lume va fi terenul agricol", spune Jim Rogers, preşedinte al Rogers Holdings. El a prezis creşterea preţurilor materiilor prime în 1996.

Creşterea cererii de alimente, alimentată de dezvoltarea clasei mijlocii din China, India şi alte economii emergente, nu dă semne de relaxare.

Atât de mulţi investitori s-au grăbit să parieze pe preţurile alimentelor în ultimii trei ani încât există riscul apariţiei unei bule.

Potrivit Rezervei Federale a SUA, preţurile terenurilor agricole au sărit cu 20%, în ritm annual, în primul trimestru în unele state americane. Unii investitori apreciază că terenurile sunt activele supreme din punct de vedere al siguranţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO