Business Internaţional

The Intercept: Washington Post a răspândit ştiri false despre ameninţarea reprezentată de Rusia

The Intercept: Washington Post a răspândit ştiri false...

Autor: Mircea Olteanu

05.01.2017, 12:00 111

În ultimele şase săptămâni, Washington Post a publicat două ştiri de succes despre presupusele ingerinţe ale Rusiei în treburile interne ale Statelor Unite, însă cotidianul a fost ulterior nevoit să admită că afirmaţiile cheie din aceste articole au la bază informaţii false, scrie The Intercept.

Prima ştire se referea la presupusa implicare a Rusiei în răspândirea de ştiri false, în timp ce al doilea vorbea despre cum reţeaua de electricitate a Statelor Unite ar fi fost vizată de un atac cibernetic efectuat de hackeri ruşi. În ambele cazuri, articolele, cu un pronunţat caracter senzaţionalist, au fost promovate agresiv pe site-ul cotidianului şi pe reţele sociale, astfel aducând venituri consistente publicaţiei prin traficul generat.

Pe de altă parte, notele prin care cotidianul a retractat informaţiile false au fost mult mai puţin diseminate, astfel că doar o mică parte din persoanele care au citit articolele originale au aflat şi că aceste au fost retractate.

"Cel mai ironic aspect este că jurnaliştii consacrate - exact persoanele obsedate de cruciada împotriva ştirilor false - joacă un rol cheie prin faptul că permit şi stimulează diseminarea de ştiri false. Fac acest lucru nu doar prin răspândirea fără a trata cu simţ critic ştirile, dar şi prin faptul că nu fac nimic sau aproape nimic pentru a anunţa publicul asupra falsităţii acestor materiale," afirmă The Intercept.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO