Business Internaţional

The Telegraph: Grecia va sângera până la moarte prin rănile austerităţii dacă nu iese din zona euro

The Telegraph: Grecia va sângera până la moarte prin rănile austerităţii dacă nu iese din zona euro

Lucas Papademos, premierul Greciei: „Un default dezordonat ar trimite statul într-o aventură cu final dezastruos. Ar crea condiţiile unui haos economic necontrolat şi al unei explozii sociale“

Autor: Bogdan Cojocaru

15.02.2012, 00:03 2440

"Într-un faliment, standardele de viaţă ale grecilor s-ar prăbuşi, Ţara s-ar prăbuşi într-o lungă spirală a recesiunii, instabilităţii şi şomajului", a avertizat premierul grec Lu­cas Papademos pentru a convinge populaţia să accepte austeritatea.

Ieşirea din zona euro nu este un scenariu pe care un guvern să nu-l privească cu teamă. Intrarea Greciei în incapacitate de plată ar iniţia procesul falimentului naţional care ar însemna, în primul rând, că salariile, pensiile şi contractele statului nu vor fi plătite. Insolvenţa s-ar propaga adânc în sectorul privat, iar pentru multe afaceri va fi foarte dificil să supravieţuiască, scrie The Telegraph. Renunţarea la euro ar devasta economiile populaţiei prin devalorizare şi valuri de falimente. Ar urma rapid o scădere economică violentă, urmată de un tsunami al inflaţiei.

Primul val de inflaţiei ar veni din devalorizare, al doilea din compensarea cererilor privind majorarea salariilor, iar al treilea din monetizarea, de către banca centrală, a deficitului bugetar. "Nu este de mirare că tehnocraţii Greciei şi majoritatea politicienilor refuză să accepte un astfel de curs", notează publicaţia britanică.

Pe de altă parte, rundele repetate de austeritate nu fac decât să slăbească economia, iar Grecia este nevoită să ceară tot mai mult. "Ce or să ceară atunci finanţatorii? Ca populaţia să plătească pentru păcatele şi greşelile politicienilor şi elitei din afaceri? Grecii deja se revoltă. Să ceri mai mult nu poate fi o strategie economică, ci o formă sadică de răzbunare care are ca scop punerea la zid a ţării", subliniază The Telegraph.

Pentru a readuce competitivitatea la periferia Europei, ţările trebuie să recurgă la inflaţia tolerată de Germania, iar aceasta nu va accepta un nivel mai mare de 2%. Astfel, majoritatea statelor cu probleme sunt condamnate la deflaţie, austeritate şi depresiune pentru foarte mult timp.

Experienţa Argentinei şi a altor ţări care au trecut prin faliment sugerează că şo­curile economice cauzate de ieşirea dintr-un regim al cursului valutar fix sunt de scurtă durată. Odată restaurată competi­tivitatea prin deva­lorizare şi default, pers­pec­tivele de creştere economică se îmbu­nătăţesc dra­matic.

"Şocul scurt, dar acut, al renunţării la euro este, foarte probabil, de preferat morţii din cauza celor o mie de tăieturi pe care le-ar implica rămânerea în zona euro."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO