Business Internaţional

The Telegraph: Ungaria ar putea fi abandonată de UE şi lăsată să intre în faliment

The Telegraph: Ungaria ar putea fi abandonată de UE şi lăsată să intre în faliment

Autor: Alexandru Matei

05.01.2012, 11:34 5929

Guvernul ungar şi-a văzut costurile de finanţare crescând şi moneda scăzând puternic ieri, traderii considerând că autorităţile internaţionale vor abandona ţara. Astfel, Ungaria poate să devină prima ţară din zona euro care va intra în default, scrie The Telegraph.

Forintul a scăzut ieri cu mai mult de un procent până la un minim record faţă de euro, iar randamentele obligaţiunilor au trecut de pragul de 10%. Guvernul ungar, care a înfuriat Bruxellesul după ce a introdus modificări radicale ale constituţiei, a renunţat la o emisiune de obligaţiuni din cauza costurilor de finanţare prea mari.

Traderii, deja tensionaţi din cauza crizei din zona euro şi a ofertei de vânzare de acţiuni cu un discount de 43% făcută de banca italiană UniCredit, se tem că se va deschide un nou front al crizei în Europa de Est, regiune care nu a fost direct afectată de problemele din Vest.

"Ne aflăm aproape de punctul de fierbere în Ungaria cu o situaţie care poate trece dincolo de statutul de criză macroeconomică. UE este foarte îngrijorată de cursul politic pe care merge guvernul de la Budapesta, iar posibilul răspuns al Bruxellesului va afecta încrederea investitorilor", a scris Benoit Anne de la Societe Generale într-o notă către investitori.

Ungaria, care are de rostogolit datorii de 5 miliarde de euro anul acesta, va începe în februarie să ramburseze creditul luat de la FMI şi care a salvat ţara de la faliment în toamna lui 2008.

Oficialii UE şi FMI se vor reîntoarce în Ungaria pe 11 ianuarie pentru a relua discuţiile pe tema unui acord de tip preventiv, dar există dubii cu privire la încheierea unui acord. Reprezentanţii FMI au plecat brusc din Ungaria în decembrie după ce guvernul a refuzat să modifice o lege care afectează independenţa băncii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO