Business Internaţional

Theresa May: O Scoţie independentă nu va face parte din Uniunea Europeană

Theresa May: O Scoţie independentă nu va face parte din...

Autor: Raluca Manga

08.02.2017, 16:15 406

Întrebată de un parlamentar SNP dacă ar merge mai departe şi ar declanşa procesul de ieşire din UE fără a accepta o poziţie de negociere a Marii Britanii în ansamblul ei, May a spus: "El se referă în mod constant la interesele Scoţiei în interiorul Uniunii Europene - o Scoţie independentă nu va face parte din Uniunea Europeană".

Majoritatea scoţienilor au votat pentru rămânerea în UE la referendumul de anul trecut, iar Partidul Naţional Scoţian (SNP) aflat la putere a spus că ar trebuie să voteze din nou cu privire la independenţa Scoţiei dacă viziunile sale privind Brexitul sunt respinse în cadrul negocierilor viitoare cu Bruxellesul privind ieşirea din Blocul comunitar.

Parlamentul Scoţiei a respins, marţi seară, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de iniţiere a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependenţă.

Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.

La rândul său, reprezentantul scoţian la negocierile privind ieşirea M.Britanii din UE, Michael Russell, a declarat că Guvernul britanic nu poate lansa procesul de părăsire a UE înainte de a ajunge la un acord comun cu Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord cu privire la forma scrisorii de lansare a negocierilor de ieşire din Blocul comunitar.

Michael Russell a spus în faţa unei comisii de parlamentari din Londra că nu ştie când plănuieşte premierul Theresa May să depună scrisoarea pentru a declanşa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi că nu i s-a arătat o schiţă a documentului.

Cea de-a patra întâlnire a comitetului ministerial comun, când reprezentanţi ai Administraţiilor din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord discută cu Guvernul britanic este programată să aibă loc miercuri.

Întrebat despre implicarea comitetului în scrisoare, Russel a spus: "Nu credem că declanşarea Articolului 50 poate avea loc cu excepţia cazului în care ....va exista o încercare de a ajunge la un acord în privinţa scrisorii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO