Business Internaţional

În timp ce lumea duce în spate un munte tot mai mare de datorii, numărul celor care văd în această tendinţă un pericol creşte. Datoria globală a avansat în ultimul deceniu cu un ritm „care te face să plângi“, de 70.000 mld. dolari, la 215.000 de miliarde de dolari

În timp ce lumea duce în spate un munte tot mai mare de...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.11.2017, 21:20 2951
Deşi au fost izbite brutal de o criză devastatoare a datoriilor suverane, statele UE s-au scufundat şi mai mult în datorii. În perioada 2007-2016, datoriile guvernamentale au crescut în toate economiile comunitare cu excepţia Maltei, o ţară minusculă. În 14 state, datoriile au crescut de aproape două ori sau chiar mai mult.

De altfel, întreaga lume se adânceşte în datorii, care, la nivel mondial, au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie. Numărul celor care văd în această tendinţă un pericol creşte. Îngrijorător este că datoriile cresc exponenţial în timp ce economiile avansează liniar. În pofida economiei puternice, 75 de oraşe germane sunt mai împovărate de datorii ca niciodată, datorând 82,4 miliarde de euro, potrivit unui studiu al EY, citat de ziarul Handelsblatt.

Federaţia Italiană de Ciclism ia în considerare tăieturi adânci în activitate după ce un audit extern i-a descoperit datorii de 2,7 milioane de euro, echivalente cu o cincime din bugetul anual, notează Corriere della Sera.  În Croaţia, guvernul a scăpat, nu fără emoţii, de un vot de neîncredere cerut din cauza administrării crizei datoriilor Agrokor, cea mai mare companie a ţării şi un stâlp al economiei locale şi balcanice. Agrokor are datorii de circa şase miliarde de euro, care cresc pe măsură ce se face lumină în contabilitate. Compania are 60.000 de angajaţi în Balcani. În Belgia, datoriile totale, private şi ale statului, ajung la aproape 300% din PIB şi sunt mai mari ca niciodată, atrag atenţia ziarele De Tijd şi L’Echo, care sunt îngrijorate că datoriile cresc mai rapid decât în majoritatea statelor europene.

Gospodăriile din Irlanda, o economie devastată de o criză bancară şi care a fost forţată să ceară un bailout internaţional în 2010, se află pe locul patru în UE la gradul de îndatorare. Pe primele locuri stau Suedia, Danemarca şi Olanda, printre cele mai înstărite naţiuni din lume.  Emisiunile de obligaţiuni ale companiilor europene se îndreaptă, agresiv, spre un an record, cu toate că Banca Centrală Europeană reduce stimulul economic, notează Financial Times. Până acum în acest an au fost vândute obligaţiuni ale companiilor non-financiare de aproape 339 miliarde de euro. Recordul, de 345 miliarde de euro, a fost stabilit anul trecut. În 2007, emisiunile erau sub jumătate din nivelul actual. Un studiu al BCE atrage atenţia că dacă datoriile sunt prea mari sunt afectate investiţiile din cauza riscului mai mare de default şi a costului mai mare al finanţării. După o perioadă prelungită cu dobânzi minime, lumea se îndreaptă acum spre dobânzi mai mari. În India, datoriile deţinute de companii cu probleme financiare au ajuns la maximul de după marea criză financiară. India este cea mai mare democraţie din lume.

În China, a doua economie ca mărime din lume, creditul se acumulează rapid. Împrumuturile totale au urcat la aproximativ 260% din PIB la sfârşitul anului trecut, de la 162% din PIB în 2008. Bloomberg estimează că datoriile vor ajunge la 320% din PIB până în 2021, cu toate că avansul economic permite PIB-ului să se dubleze o dată la fiecare deceniu. Datoriile totale ale Chinei vor deveni „printre cele mai mari din lume“, apreciază Tom Orlik, economist-şef la Bloomberg Intelligence. China este o verigă esenţială în lanţul comerţului mondial şi al creşterii economice globale. De datoriile sale atârnă întreaga creştere globală.

În SUA, cea mai mare economie din lume, la o datorie estimată oficial la 18.000 de miliarde de dolari fiecare american, bărbat, femeie sau copil, este dator cu circa 60.000 de dolari. Estimări mai pesimiste plasează datoria Americii la peste 150.000 de miliarde de dolari.  

Anul acesta, Institutul pentru Finanţe Internaţionale a avertizat că datoria globală, ajunsă la echivalentul a 325% din PIB-ul lumii, a avansat în ultimul deceniu cu un ritm „care te face să plângi“, de 70.000 mld. dolari, la 215.000 de miliarde de dolari. Bogdan Cojocaru

Moody’s a avertizat că datoria frânează creşterea economică. Un studiu al agenţiei de rating a găsit că „încetinirea creşterii anuale medii a PIB-ului real american din ultimii zece ani a coincis cu creşterea raportului dintre datoria din sectorul non-financiar şi PIB“.

Fostul preşedinte al BCE Jean-Claude Trichet a ieşit şi el la rampă spunând că actualele niveluri ale datoriei globale sunt îngrijorătoare şi cer acţiune din partea factorilor de decizie.

„Cu toate că creşterea reală este activă, n-aş spune energică, ci foarte satisfăcătoare, avem indicatori ai îndatorării globale care nu sunt atât de liniştitori, mai ales când raporteazi datoria, publică şi privată, la ritmul consolidat de creştere al economiei mondiale“, a explicat Trichet.

Fostul bancher a fost luat pe nepregătite de criza financiară mondială când se afla la conducerea BCE.

„Suntem acum la un nivel care este mai mare decât cel de imediat după criză, astfel că nu este timp de stat degeaba.“

În octombrie, şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat guvernele lumii că datoriile au ajuns la un nivel record. Instituţia a cerut acţiune pentru prevenirea izbucnirii unei noi crize financiare. FMI a calculat că cea mai mare parte a datoriei lumii se regăseşte în sectorul privat.

În UE, datoria din sectorul privat ca pondere în PIB a scăzut în perioada 2007-2006 în Bulgaria (104,9% din PIB), Germania (99,3% din PIB), Estonia (115,4% din PIB), Spania (146,7% din PIB), Letonia (88,3% din PIB), Lituania (56,2% din PIB), Ungaria (77% din PIB), Malta (128,4% din PIB), România (55,8% din PIB), Slovenia (80,5% din PIB) şi Marea Britanie (168,1% din PIB), potrivit datelor Eurostat. În restul statelor, datoriile au crescut.

Cele mai ridicate niveluri se observă la Belgia (190,1% din PIB), Danemarca (208,6% din PIB), Irlanda (278,1% din PIB), Cipru (344,6% din PIB), Luxemburg (343,6% din PIB), Olanda (221,5% din PIB), Portugalia (171,4% din PIB), Suedia (188,5% din PIB) şi Marea Britanie (168,1% din PIB).

În prezent, UE trece prin punctul de vârf al unui ciclu de creştere economică. Într-un final economia va încetini. Recesiunile sunt inevitabile. Însă dacă economia scade, datoriile rămân şi va trebui plătite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO