Business Internaţional

În timp ce toată lumea vorbeşte despre prosperitate economică la nivel global, în multe state din lume se trăieşte mai scump: Inflaţia în Mexic a încheiat anul 2017 la cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani

În timp ce toată lumea vorbeşte despre prosperitate...

Autor: Alex Ciutacu

09.01.2018, 19:14 308

În Mexic, inflaţia a atins cel mai accelerat nivel din ultimii 17 ani, condusă de costuri mai ridicate pentru alimente şi pentru energie, care se datorează valorii scăzute a peso-ului, monedă naţională a Mexicului, potrivit Wall Street Journal.

Indicele preţurilor consumabilelelor a crescut cu 0,59% în luna decembrie, inflaţia ajungând astfel la un nivel de 6,77%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Acesta este cel mai înalt nivel atins încă din mai 2001 şi cel mai accelerat ritm de creştere, nemaiîntâlnit din anul 2000.

Deprecierea peso-ului în faţa dolarului american a contribuit la creşterea preţurilor la bunuri fabricate şi la hrană procesată, iar preţurile la gaz şi benzină au crescut începând cu ianuarie 2017, după ce guvernul a decis să taie subvenţiile pentru petrol în favoarea unei pieţe competitive.

Preţurile la fructe şi legume proaspete au crescut cu 18,6%, contribuind la creşterea cu 8,29% a preţurilor la mâncare şi băuturi per total, în timp ce preţurile ridicate la combustibil au crescut costurile de transport cu 11,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO