Business Internaţional

Tinerii refugiaţi sunt la mare căutare în Germania

Germanii cred că toate uşile se vor deschide pentru refugiaţi după ce aceştia vor avea experienţa unui an de pregătire profesională. Foto: AFP

Germanii cred că toate uşile se vor deschide pentru refugiaţi după ce aceştia vor avea experienţa unui an de pregătire profesională. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2015, 00:04 3622

Hennickendorf este un mic oraş din Brandenburg, la 40 de kilometri de centrul Berlinului. Este înconjurat de păduri şi pajişti, iar în apropiere are şi un lac. Cu uşurinţă se poate spune că regiunea este un paradis natural. Este însă un paradis din care tinerii pleacă. Mulţi s-au dus să studieze sau să-şi construiască o viaţă în alte părţi. „Pe 29 octombrie aveam 719 ucenici şi ne-ar mai trebui 250“, spune Uwe Hoppe, directorul executiv al Camerei Meseriilor din Frankfurt an-der-Oder.

„Avem cu ce să pregătim şi mai mulţi oameni, iar fabricile noastre de aici vor să facă tocmai aceasta“, a adăugat el.

Lipsa de personal calificat nu mai este de mult doar o problemă teoretică. În special micile întreprinderi meşteşu­găreşti caută cu disperare tineri îndemânatici.

Multe posturi rămân neocupate, chiar şi la centrul de pregătire vocaţională Hennickendorf. Aici, în ateliere moderne, tinerii învaţă meserie. Centrul are şi un spaţiu de cazare cu 60 de paturi şi o cantină.

Preşedintele Camerei de Meserii din Frankfurt an-der-Oder, Wolf-Harald Krüger, este deschis venirii unor refugiaţi. 

„Am putea forma o clasă de tineri cu vârste de 15-16 ani care ar putea primi de la maiştri pregătire de bază în sectorul prelucrării metalelor sau ca mecanici auto, sau ca zugravi. Tot aici pot învăţa şi germana“, explică Krüger. Pentru aceasta, ar fi nevoie de profesori de germană şi, poate, de profesori specializaţi, în funcţie de ce grad de şcolarizare au persoanele respective. 

„Niciunul dintre noi nu ştie cu ce ar echivala la noi diplomele din Siria, dar centrele noastre de pregătire vocaţională iau în considerare ceea ce se presupune că o persoană cu o anumită diplomă ar putea şti să facă“, a spus Krüger. Dacă există un deficit de cunoştinţe, acesta va fi acoperit pe parcurs. „Nimeni nu ar putea programa un sistem de încălzit aşa cum trebuie dacă nu are cunoştinţele de matematică necesare.“

Krüger este încrezător că toate uşile se vor deschide pentru refugiaţi după ce aceştia vor avea experienţa unui an de pregătire profesională. „Mulţi dintre colegii mei m-au asigurat că vor oferi refugiaţilor tineri contracte de pregătire în meserie“, a mai spus acesta.

Aşa ceva ar vrea să audă şi ministrul german al educaţiei Johanna Wanka. În cazul în care Camera de Meserii promite că ia în pregătire refugiaţi tineri, ministerul ei ar putea finanţa un an de studii, a spus Wanka.

În felul acesta, a explicat ministrul, refugiaţii care în mod normal s-ar simţi atraşi de oraşele mari precum Hamburg, Berlin şi Köln ar putea deveni interesaţi de zonele rurale. Această idee ar putea fi valabilă pentru cei a căror deportare este suspendată. Cei care trec prin cursuri de pregătire profesională pot rămâne în Germania, nu trebuie să le fie teamă că vor fi trimişi acasă cât timp învaţă meserie. „Iar dacă cineva finalizează cu succes cursurile de pregătire şi primeşte un loc de muncă în profesia pentru care a făcut pregătire, el sau ea poate rămâne în Germania doi ani fără alte verificări“, a precizat ministrul. După această perioadă, ucenicul poate studia altă meserie timp de doi ani. Astfel, probabilitatea de deportare se reduce considerabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO