Business Internaţional

Toate pieţele sunt astăzi cu ochii pe Frankfurt. Ce îl îngrijorează pe şeful BCE

Toate pieţele sunt astăzi cu ochii pe Frankfurt. Ce îl îngrijorează pe şeful BCE
08.07.2010, 10:32 32

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, seconfruntă cu dobânzi mai ridicate la împrumuturi mai devreme decâtse aştepta, tendinţă care ar putea contribui la înţepenireaeconomiei, scrie Bloomberg.

Costurile la care se împrumută băncile între ele au crescut decând innstituţiile financiare au fost nevoite să restituie la 1iulie credite de 442 de miliarde de euro luate de la bancacentrală. Situaţia actuală ar putea forţa BCE să ia în calculmăsuri adiţionale de creditare în cadrul întâlnirii membrilorconsiliului de politică monetară de astăzi, de la Frankfurt.

"Întrebarea la care trebuie să răspundă Trichet este dacăinstituţia va tolera dobânzi mai mari în piaţă în aceastăperioadă", spune Cristoph Rieger, analist la Commerzbank. "Estediscutabil nivelul la care au ajuns acum dobânzile", menţioneazăel.

Creşterea costurilor de finanţare vine după ce economia Europeia arătat semne de slăbiciune, după ce criza datoriilor publice aleGreciei a subminat încrederea investitorilor, forţând guvernele săreducă cheltuielile şi să testeze rezistenţa băncilor de pe pieţelelocale. În consecinţă, BCE a început să cumpere obligaţiuni de stat- o decizie de care s-a ferit până în ultima clipă - într-un efortde a ieftini costurile emisiunilor lansate de statele europene.

Banca Centrală Europeană va anunţa joi la 14:45 (ora României)decizia în privinţa dobânzii de politică monetară, care - în opiniamajorităţii analiştilor intervievaţi de Bloomberg - va rămâneneschimbată la nivelul minim record de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO