Business Internaţional

Top Financial Times: Germanul Wolfgang Schaeuble este cel mai bun ministru de finanţe din Uniunea Europeană

Top Financial Times: Germanul Wolfgang Schaeuble este cel mai bun ministru de finanţe din Uniunea Europeană

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

23.11.2012, 00:02 605

Ministrul german de finanţe Wolf­gang Schaeuble se află anul acesta pe primul loc în clasamentul "ma­eştrilor" în finanţe din cele mai mari 19 economii ale Uniunii Euro­peane (UE) realizat de prestigioasa publicaţie britanică Fi­nancial Times, el reuşind să protejeze economia Germaniei, prin­cipalul motor de creştere al Europei, de criza da­toriilor suverane izbucnite în 2009.

Schauble este unul dintre cei mai longevivi lideri politici din Europa, acesta rămânând în fruntea sistemului politic din Germania timp de trei decenii.

"Mai mult ca oricare alt ministru de finanţe, Schauble a exprimat clar vi­ziunea sa despre o Europă mai inte­grată", a spus Erik Nielsen, economist-şef la banca italiană UniCredit.

Topul a luat în calcul echilibrul din­tre creşterea economică şi finanţele pu­blice din economiile analizate, politica internă şi externă şi credibilitatea oferită pe pieţele financiare.

Schauble este urmat în clasament de ministrul de finanţe al Suediei, Anders Borg, care anul trecut a ocupat prima poziţie. "Anders Borg şi-a permis luxul să reducă impozitele şi să ţină în acelaşi timp sub control cheltuielile publice", a afirmat Peter Vanden Houte, economist-şef pe zona euro la ING. Borg, care a preluat funcţia de ministru de finanţe în 2006, este considerat creatorul doctrinei econo­mice a noului guvern suedez, care se axează pe încurajarea angajărilor prin reducerea impozitelor.

Jacek Rostowski, ministrul de finanţe al Poloniei din 2007, ocupă locul trei în clasament, la fel ca în 2011. "Jacek Rostowski s-a descurcat din nou foarte bine", a menţionat Sony Kapoor, director în cadrul companiei de consul­tanţă Re-Define. Rostowski susţine aderarea Poloniei la zona euro, însă amână acest lucru până în momentul în care intrarea în uniunea monetară se va putea face în siguranţă, după rezolvarea crizei datoriilor suverane. Polonia este singurul stat membru al Uniunii Euro­pene care a reuşit să evite recesiunea în timpul crizei economice mondiale.

Pe ultimele trei locuri se află mi­niştrii de finanţe ai statelor membre ale UE care în prezent au printre cele mai mari probleme financiare şi datorii publice, respectiv Grecia, Ungaria şi Spania.

Tehnocratul grec Yannis Stour­na­ras, situat pe locul 17, a obţinut un punc­taj mare în ceea ce priveşte politica, chiar dacă se află la conducerea mi­nis­te­rului de finanţe de doar câteva luni. Însă, economia greacă continuă să sca­dă într-un ritm accelerat, iar analiştii vorbesc despre ieşirea statului din zona euro.

Penultimul loc îi revine ministrului de finanţe al Ungariei, Gyorgy Ma­tol­csy, care încearcă să schimbe per­cepţia despre economia Ungariei. El este un apropiat al premierului Viktor Orban şi susţine măsurile "neortodoxe" ale guvernului precum taxele "anticriză" impuse băncilor şi companiilor din telecom, energie şi retail. Aceste măsuri au fost criticate de FMI şi UE în discuţiile de negociere purtate cu Ungaria pentru încheierea unui acord financiar preventiv. În prezent, datoria publică a Ungariei se află la cel mai înalt nivel între statele est-europene membre UE.

Pe ultimul loc se clasează Luis de Guindos, ministrul spaniol al eco­nomiei. Acesta a preluat conducerea ministerului la sfârşitul anului trecut şi până acum nu a reuşit să convingă economiştii şi pieţele financiare că poate reface economia Spaniei. Anul trecut, Spania a fost reprezentată în top de Elena Salgado, care a ocupat atunci o poziţie mai bună - locul 13, situându-se înaintea omologilor din Austria, Franţa, Danemarca, Ungaria, Italia şi Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO