Business Internaţional

"Top Gun" deasupra Taiwanului: un avion american de spionaj, interceptat de două supersonice din China

"Top Gun" deasupra Taiwanului: un avion american de spionaj, interceptat de două supersonice din China

Autor: Radu Racu

25.07.2011, 18:51 5274

Două avioane de luptă chinezeşti au trecutdincolo de Strâmtoarea Taiwanului la sfârşitullunii trecute, pentru prima dată în ultimul deceniu, cu scopul de aalunga un avion de spionaj american, scrie Financial Times, citândsurse de la Taipei şi Beijing.

Acesta este primul incident dinte forţele armateaeriene ale celor două super-puteri deasupra Strâmtorii,de la incidentul din 2001, când un avion de recunoaştere americans-a ciocnit de un avion de vânătoare chinez şi a fost forţat săaterizeze în insula Hainan, generând o criză diplomatică deproporţii.


Incidentul afectează eforturile celor două state de a relaxatensiunile militare generate de manevrele din Marea Chinei de Sud,notează cotidianul britanic.

Ministrul Apărării din Taiwan a confirmat că douaavioane de vânătoareSu-27,aparţinând armatei chineze, au depăşit aşa-numita "linie de mijloc"pe data de 29 iunie pentru a intercepta un avion de spionajamerican, dar a menţionat că incidentul nu a fost o provocare.

"Incidentul nu a implicat Taiwanul, ci s-apetrecut între SUA şi China.Avioanele chinezeşti au trecut Strâmtoarea pentru a intercepta unpresupus avion de recunoaştere", a spus un oficial din ministerulapărării din Taiwan. Taiwanul a lansat două avioane militare pentrua le intercepta pe cele chinezeşti însă incidentul s-a stins fărăca unităţile să stabilească vreun contact, a anunţat oficialul.

O sursă din armata chineză a declarat că incidentul subliniazăcât de destabilizatoare este prezenţa activităţii militareamericane în regiune".

Taiwanul a ieşit de sub tutela guvernului de la Beijing din anul1895, când a fost cedat de China Japoniei, însă autorităţilechineze au revendicat în repetate rânduri autonimia asupraspaţiului. Deşi relaţiile dintre Taiwan şi China s-au dezvoltat dela venirea preşedintelui Ma Ying-jeou, un apropiat al Beijingului,armata chineză îşi menţine ameninţarea că va invada insula în cazulîn care se declară independenţa "de facto".

Strâmtoarea Taiwan reprezintă linia dedemarcaţie trasată de SUA în anul 1954, când a semnat un acord deapărare reciprocă cu China.

Avioanelele militare chineze nu au mai traversat acea linie pânăîn anul 1999, când Taiwanul s-a apropiat foarte mult prindeclaraţiile politicienilor de la acea vreme de declarareaindependenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO