Business Internaţional

Topul celor mai distructive explozii nucleare din istoria omenirii şi daunele provocate. Galerie FOTO

Vedeţi topul celor mai distructive explozii nucleare din istorie. Galerie FOTO

Vedeţi topul celor mai distructive explozii nucleare din istorie. Galerie FOTO

Autor: Dragoş Dinu

03.09.2017, 09:34 54629

Armele nucleare reprezintă un real pericol pentru soarta omenirii. Tensiunile create între cei mai mari jucători mondiali, deţinători de forţă nucleară, produc tot mai multe controverse cu privire la începerea unui eventual conflict nuclear. Potrivit unui raport întocmit în iunie 2017, realizat de către Agenţia de Inteligenţă şi Apărare din Statele Unite, în lume există un număr de 14.995 bombe nucleare înregistrate. Dintre cele aproape 15.000 de bombe nucleare, numai Rusia deţine 7.000, dintre care 1.910 sunt gata de utilizare. Forţa militară americană este dotată cu 6.800 bombe nucleare, dintre care 1,800 sunt funcţionale. Franţa, China, Marea Britanie, Pakistan şi Israel deţin şi ele armament nuclear.

Aruncând o privire în trecut, armamentul nuclear, dar şi exploziile nucleare necontrolate au avut un impact devastator asupra integrităţii umane şi a zonelor extinse afectate de radiaţiile provocate de acest armament de distrugere în masă. Primul test nuclear a fost declanşat pe data de 15 iulie 1945, alte peste 2,051 teste nucleare au fost efectuate în întreaga lume de atunci, arată Business Insider.

Business Insider face cunoscut un top al celor mai distructive explozii nucleare din istorie, după cum urmează:

Testele nucleare ruseşti #158 şi #168. Sunt cele două teste nucleare efectuate de sovietici la data de 25 august, respectiv 19 septembrie 1962. Ambele teste au avut bombe nucleare detonate în regiunea Novaia Zemlia, un arhipelag din nordul Rusiei, în apropierea Oceanului Artic. În cadrul acestor exerciţii nu au fost realizate fotografii sau filmări. Ambele bombe au avut o încărcătură de 10 megatone, şi ar fi incinerat totul pe o rază de 1,77 mile pătrate de la epicentrul lor.

Ivy Mike. La data de 1 noiembrie 1952, America a testat Ivy Mike, considerat primul test reuşit al unei bombe cu hidrogen. Bomba a produs o explozie de10,4 megatone şi a fost de aproape 700 de ori mai puternică decât prima bombă atomică. După explozie, norul radioactiv a călătorit 30 de mile în atmosferă.

Castle Romeo. Castle Romeo a fost numele de cod dat unui test nuclear din cadrul celor realizate de americani, în anul 1954. Explozia a fost una dintre cele mai puternice, cu o capacitate de 11 megatone. Totul a fost incinerat  pe o distanţă de 1,91 mile pătrate (5 kilometri pătraţi).

Testul sovietic #123. Este un alt test nuclear realizat de URSS în Novaia Zemlia. În cadrul testului s-a folosit o bombă de 12,5 megatone care putea incinera orice corp pe o distanţă de 2,11 mile pătrate (5,5 kilometri pătraţi).

Castle Yankee. Castle Yankee a fost a doua cea mai puternică explozie din seria Cestle, şi a fost efectuată pe data de 4 mai 1954. Bomba a avut 13,5 megatone, şi a produs un „nor al morţii” care a ajuns în patru zile în Mexico City.

Castle Bravo. Castle Bravo a fost detonată pe data de 28 februarie 1954. Aceasta a fost prima bombă din seria de teste nucleare Castle, dar şi cea mai puternic test nuclear efectuat vreodată de Statele Unite. La momentul respectiv s-a anticipat că bomba va produce o explozie de 6 megatone, însă a întrecut aşteptările, cu o fisiune de 15 megatone. În urma devastatorului test au fost iradiaţi 665 locuitori ai Insulelor Marshall, asta din cauza calculelor eronate ale armatei americane.

Testele sovietice #173, #174, #147. Au fost efectuate pe data de 27 septembrie 1963 de către URSS în zona Novaia Zemlia. Cele trei teste au produs explozii de circa 20 megatone. Doar o bombă de acest fel incinerează totul pe o distanţă de 4 mile pătrate (circa 7,7 kilometri pătraţi).

Bomba Ţarului. Este denumirea dată celei mai puternice bombe nucleară din istorie. Aceasta a fost declanşată de către URSS pe data de 30 octombrie 1961, şi a produs o explozie de 3.000 de ori mai puternică decât cea produsă la Hiroshima. Lumina produsă de explozie a putut fi observată de la o distanţă de 620 de mile (aproape 1.000 kilometri), spărgând ferestrele clădirilor la 560 mile depărtare de epicentru. Bomba Ţarului a produs o explozie cuprinsă între 50 şi 58 megatone, de două ori mai mare decât orice bombă produsă vreodată în istorie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO