Business Internaţional

Topul celor mai scumpe acţiuni din lume: Cu o acţiune la compania lui Warren Buffett îţi cumperi un apartament de trei camere în Bucureşti

Topul celor mai scumpe acţiuni din lume: Cu o acţiune la compania lui Warren Buffett îţi cumperi un apartament de trei camere în Bucureşti

Autor: Andrei Chirileasa

13.12.2011, 17:32 2561

1.Berkshire Hathaway (114.625 dolari)

Acţiunile grupului american Berkshire Hathaway (BRK.A) controlat şi condus de peste 45 de ani de miliardarul american Warren Buffett sunt de departe cele mai scumpe acţiuni listate din lume, tranzacţionându-se în prezent la aproape 115.000 de dolari (circa 87.000 de euro).

Cu această sumă se poate cumpăra un apartament de trei camere în Bucureşti, construit în ultimii trei ani, potrivit site-urilor de anunţuri.

Berkshire Hathaway ar fi rămas probabil o companie necunoscută şi poate că ar fi dispărut cu totul de pe piaţă, dacă nu ar fi intrat în vizorul lui Warren Buffett în 1962. Compania îşi are originile într-o mică manufactură de produse textile înfiinţată în 1839. În 1964, Buffett a primit o ofertă să vândă acţiunile pe care le cumpărase la Berkshire la preţul de 11,5 dolari şi a acceptat. În oferta scrisă, preţul era însăde 11,375 dolari/acţiune, lucru care l-a înfuriat şi l-a determinat să refuze oferta şi să preia compania.

De atunci, preţul unei acţiuni a crescut de 1.000 de euro, iar mulţi dintre cei care au investit alături de Buffett de la început au devenit milionari.

Berkshire a devenit apoi inima imperiului lui Buffett, mica firmă de textile crescând prin achiziţia unor companii de asigurări, din sectorul utilităţilor, şi apoi din sectoare tot mai diverse. Cu fiecare achiziţie, compania a crescut tot mai mult, iar toate profiturile au fost păstrate în companie şi reinvestite. Berkshire Hathaway nu a distribuit niciodată dividende în 45 de ani, iar investiţiile realizate de Buffett i-au adus o creştere medie anuală a capitalurilor proprii de 20%. În ultimii 20 de ani, acţiunile Berkshire au crescut cu 1.200%, faţă de o creştere de 200% pentru indicele S&P 500 care urmăreşte acţiunile celor mai importante 500 de companii americane.

Buffett nu a dorit să spliteze acţiunile Berkshire pentru a nu atrage speculatorii. Strategia sa viza atragerea de investitori pe termen lung în companie, la fel cum şi-a construit la rândul său portofoliul prin achiziţia de acţiuni pe termen lung. Totuşi, el a acceptat crearea acţiunilor Class B, mai ieftine, care să permită şi accesul micilor investitori în companie. Începând din ianuarie 2010, preţul acţiunilor Class B este de circa 1/1.500 din preţul acţiunilor Class A, adică 76,75 de dolari (în prezent). Cu alte cuvinte, dintr-o acţiune Class A se pot face 1.500 de acţiuni Class B, însă operaţiunea nu se poate realiza şi invers. Posesorii de acţiuni Class B pot participa şi ei la adunările generale ale acţionarilor, organizate anual în Omaha (statul Nebraska), oraşul natal al lui Buffett, dar au o putere de vot mai mică decât posesorii de acţiuni Class A.

Cei care au acţiuni Berkshire Hathaway deţin de fapt o bucată dintr-un portofoliu din care fap parte companii precum American Express, agenţia de rating Moody's, Coca-Cola, IBM, Kraft sau compania care deţine ziarul american Washington Post.

2.Seaboard Corporation (1.963 dolari)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO