Business Internaţional

Topul minciunilor lui Putin despre Ucraina, conform Departamentului de Stat din SUA

Topul minciunilor lui Putin despre Ucraina, conform...

Autor: Ştefan Stan

19.04.2014, 09:59 1788

Departamentul de Stat din SUA a făcut publică o listă cu cele mai “grave” afirmaţii false pe care Vladimir Putin le-a  lansat în direcţia Ucrainei, acuzând Rusia că “inventează pretexte pentru a-şi justifica acţiunile ilegale”, scrie Business Insider.

“Maşinăria rusească de propagandă continuă să promoveze discursurile agresive şi să incite la violenţă prin crearea unei ameninţări false în Ucraina”, susţine Departamentul de Stat american. 

Ce susţine Rusia despre Ucraina: 

1. Rusia susţine că agenţii săi nu sunt activi în Ucraina
Guvernul ucrainean a arestat în ultimele săptămâni peste 12 persoane suspectate că ar fi spioni ruşi, majoritatea fiind înarmaţi în momentul reţinerii. Guvernul de la Kiev susţine că ofiţerii ruşi informau agenţii din Kharkiv şi Doneţk şi le dădeau instrucţiuni despre cum să desfăşoare protestele şi ce sedii administrative să ocupe.

2. Rusia susţine că separatiştii din estul Ucrainei se bucură de largă susţinere populară
Demonstraţiile recente din estul Ucrainei duc lipsă de susţinere populară, fiind doar regionale. Cea mai mare parte din rezidenţii din Doneţk (65,7%) doresc să trăiască într-o ţară unificată.

3. Situaţia din estul Ucrainei riscă să escaladeze într-un război civil

Ceea ce se întâmplă în Ucraina este în mare parte rezultatul tensiunilor provocate de Rusia şi de o prezenţă militară masivă rusească la graniţă. Un mic număr de separatişti au ocupat unele sedii administrative, dar nu au reuşit să obţină susţinere populară.

4. Rusia susţine că a ordonat o retragere parţială a trupelor de la frontiera ucraineană
Nu există semne care să ateste o mişcare a trupelor ruseşti de la graniţă. În jur de 35-40.000 de soldaţi ruşi rămân masaţi de-a lungul graniţei.

5. Rusia nu foloseşte energia şi comerţul ca armă împotriva Ucrainei
După ce a anexat Crimeea, Rusia a crescut preţul la gazul livrat Ucrainei cu 80%. Mai mult, Rusia cere peste 11 miliarde de dolari în plăţi compensatorii din partea guvernului ucrainean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO