Business Internaţional

Topul oraşelor cu cel mai ridicat standard de viaţă. Unde se trăieşte cel mai bine? Din top 10, numai trei oraşe sunt europene

Topul oraşelor cu cel mai ridicat standard de viaţă....

Autor: Marian Avram

24.08.2017, 02:24 1554

Melbourne a primit punctajul de 97.5 din 100, în clasamentul celor de la Economist Intelligence Unit. Pentru realizarea clasamentului au fost luaţi în calcul indicatori precum stabilitatea, serviciile medicale, cultura, mediul înconjurător, educaţia, transportul public sau infrastructura. În total, peste 140 de oraşe au fost analizate.

Pe locul secund s-a clasat capitala Austriei, Viena, ce a obţinut scorul de 97.4. Aceasta a fost urmată de Vancouver, care a obţinut 97.3 puncte. Ambele au reuşit să-şi păstreze poziţiile ocupate în 2016.

Cu toate că nu s-au produs schimbări semnificative în vârful clasamentului, au fost câteva oraşe care şi-au îmbunătăţit scorul. Spre exemplu, capitala Islandei, Reykjavik, a reuşit să urce 13 poziţii în clasament, situându-se pe locul 37 cu 89.9 puncte. Acest salt impresionant se datorează dezvoltării capitalei Islandei, care a beneficiat şi de un număr mai mare de turişti faţă de anul trecut.

Cu toate că rata criminalităţii a crescut în Amsterdam, acest oraş a reuşit să urce în clasament până pe locul 18, fiind notat cu 94 de puncte.

Manchester şi Stockholm sunt două dintre oraşele care au fost depunctate din cauza sigranţei scăzute, în cele două oraşe având loc atacuri teroriste.

”Multe dintre provocările aşezărilor urbane nu au dispărut, atacurile teroriste au continuat, iar poziţionarea geopolitică a statelor a generat incertitudine internaţională. Poate că a fost atins un punct de cotitură, dar standardele de viabilitate rămân la cote destul de scăzute”, a declarat Jon Copestake, editorul clasamentului.

În mod nesurprinzător, la coada clasamentului se află oraşele devastate de războaie, sărăcie şi tulburări politice. Ultimele poziţii sunt ocupate de către Damasc, Tripoli şi Lagos.

Iată primele zece oraşe cu cel mai ridicat standard de viaţă:

1. Melbourne, Australia

2. Viena, Austria

3. Vancouver, Canada

4. Toronto, Canada

5. Calgary, Canada

6. Adelaide, Australia

7. Perth, Australia

8. Auckland, New Zealand

9. Helsinki, Finland

10. Hamburg, Germany

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO